Lounais-Häme Humppila

Saadaanko Humppilaan Euroopan kulttuuriperintöpalkinto? Entisöity asemarakennus Suomen ehdokkaana

Jokioisten Museorautatieyhdistyksen perinnetyö saa kansainvälistä huomiota.
Entisöity asemarakennus, menneiden aikojen veturit. Jokioisten museorautatieltä ei puutu tunnelmaa. Kuva uuden asemarakennuksen avajaisjuhlasta vuoden 2018 kesäkuulta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Entisöity asemarakennus, menneiden aikojen veturit. Jokioisten museorautatieltä ei puutu tunnelmaa. Kuva uuden asemarakennuksen avajaisjuhlasta vuoden 2019 kesäkuulta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan uusi museorautatieasema on ehdokkaana Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi. Suomen kaksi muuta ehdokasta ovat Lauttasaaren kartanon restaurointi sekä Tervaa ja paanuja talkootyönä -hanke, jonka toteutti Eläkeliitto Kaustisen yhdistys ry:

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine on mielissään mukaanpääsystä.

– Projekti on ollut iso ja vaativa, kun huomioidaan meidän talkooresurssit ja yhdistyksen varat. Siinä mielessä on mukava huomata, että myös pienen, meidän kaltaisen toimijan, on mahdollista päästä mukaan tällaiseen mittelöön, Laine kommentoi.

Tuhansia talkootunteja

Humppilan museorautatieasema ja Lauttasaaren kartanon restaurointi kisaavat palkintoluokassa konservointi. Kaustisen hanke osallistuu palkintoluokkaan yksilön tai ryhmän omistautunut toiminta.

Museorautatieasema siirrettiin Kälviältä Humppilaan loppuvuodesta 2018. Asema tunnettiin tuolloin Riipan pysäkkinä, ja rapistunut pysäkki muuttui tuhansien talkootuntien myötä 1950-luvun tyyliseksi asemaksi.

Aikataulu oli haastava, sillä asemarakennus otettiin matkustajien käyttöön kesäkuussa 2019. Asemarakennuksessa on nyt tilat odotushuoneelle ja näyttelytilalle, kahviolle sekä konttorille lipunmyynteineen.

Museorautatien Humppilan uuden aseman esittelytilaisuus keräsi runsaasti kiinnostuneita, jotka pitivät näkemästään.

Lue myös: Humppilan asemalla komeat avajaiset – katso ennen ja nyt -kuvat.

Perinnetyö ei jäänyt seinien suojaan: rakennuksen ulkoväriksi valittiin alkuperäinen keltainen sävy, joka paljastui uudempien maalikerrosten alta. Lisäksi aseman ympärille rakennettiin aseman puisto, jotta rakennus istuisi paremmin ympäristöönsä.

Muutostyö on saanut kiitosta matkustajilta ja pääsee nyt kisaamaan kulttuuriperintöpalkinnosta kymmenien muiden eurooppalaisten konservointihankkeiden kanssa.

– Parhaalta tuntuu, että tällainen pyyteetön talkootyö saa tunnustusta. Ja vaikka voittoa ei irtoaisi, saamme kuitenkin mainetta, kunniaa ja ennen kaikkea näkyvyyttä, Laine toteaa.

Lue myös: Aseman siirrossa oli suuria ongelmia.

Lue myös: Viime talvi sujui talkoillen.

Riipan asema saapui Humppilaan joulukuussa 2018. Etualalla Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine.

30 hanketta palkitaan

Palkinnot jaetaan European Heritage Congressin yhteydessä järjestettävässä palkintojuhlassa, joka järjestetään alkukesällä 2020. Kilpailussa palkitaan 30 hanketta. Palkittavien joukosta valitaan 7 Grand Prix -voittajaa, jotka saavat 10 000 euron suuruisen pääpalkinnon. Lisäksi yksi palkituista valitaan nettiäänestyksen avulla yleisön suosikiksi.

Europa Nostra on vastannut Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen jakamisesta vuodesta 2002 lähtien. 17 vuoden aikana Suomeen on saatu viisi pääpalkintoa, tuoreimpana Suomalaiset kulttuurisuunnitelmat ja Kulttuurivoltti-hanke. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic