Lounais-Häme

Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä – Martoilta vinkkejä kotona olevien koululaisten ruokailuun

Ruoat kannattaa Marttojen mukaan suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin.
Martat tarjoavat ruoanlaittoon neuvontaa ja reseptejä nyt, kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Martat tarjoavat ruoanlaittoon neuvontaa ja reseptejä nyt, kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Kouluruokailu on vakiintunut ja tärkeä osa koulupäivää. Kun nälkä kurnii vatsassa ja olo on väsynyt, tuntuu että mikään juttu ei luista. Martat tarjoavat neuvontaa ja reseptejä nyt, kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona.

– Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Säännöllinen syöminen ei kuitenkaan ole jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä, Marttaliitto ry:stä todetaan.

Ruoat kannattaa Marttojen mukaan suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin. Arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Hyödyntää voi myös Marttojen valmiita ruokalistoja, jotka löytyvät osoitteesta www.martat.fi/ruokalistat.

– Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Laita osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten. Jaa jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

Lautasmalli ja ruokapyramidi

Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat Marttojen mukaan hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle.

– Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai täysjyväriisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä. Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki -sivuilta löytää ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.

Maksutonta neuvontaa

Marttaliitto tarjoaa maksutonta neuvontaa aiempaa laajennetummin. Chat- ja puhelinneuvonta on avoinna maanantaista lauantaihin kello 9–19. Chatin löytää martat.fi:stä, neuvontapuhelin palvelee chatin kanssa samoin aukioloajoin numerossa 050 430 6520.

Martat kokoavat uusille Aikaa olla kotona -sivuille päivittäin uusia sisältöjä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivuilta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen.

Lue myös: Seitsemän vinkkiä ilmastoystävälliseen ruokaan – Tammelan martat opastavat kestävään arkeen (FL 13.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic