Lounais-Häme

Saarelankadun liittymään lisää valoa

Puoliperävaunullinen rekka törmäsi helmikuun lopussa valtatiellä 10:llä Hämeenlinnan suunnasta tulleen, entisen Rantasipin kohdalla vasemmalle kääntymässä olleen henkilöauton perään.

Rekkaa kuljettanut 50-vuotias mies pakeni paikalta, ja hänet löydettiin läheiseltä huoltoasemalta. Kuljettaja puhalsi törkeää rattijuopumusta osoittavat lukemat.

Kolaripaikkana ollutta liittymää on luonnehdittu muutenkin vaaralliseksi. Saarelankadulle kääntyvän risteyksen kohdalla valtatie 10:llä on ohituskaista, eikä kääntyville autoille ole omia kaistoja.

– On päivänselvää, että lisää onnettomuuksia tulee tapahtumaan, myös selville kuskeille, Saarelankadulla asuva ja paljon risteystä käyttävä Kai Laurén toteaa.

Paikalla on myös molemmin puolin tietä pikavuoropysäkit, mutta suojatietä ylitystä varten ei ole.

– Ylitysmahdollisuus ei ole kovin hyvä etenkään niihin aikoihin, kun mennään töihin tai tullaan töistä, jolloin liikenne on hyvin vilkasta. Voin kuvitella, että siinä kohtaa tietä ylittävät ihmiset kokevat turvattomuutta, liikennejärjestelmäasiantuntija Pekka Hiekkala Uudenmaan ELY-keskuksesta myöntää.

Tilannetta ei ole helpottanut, että risteyksessä useat katuvalot ovat olleet pimeänä jo pidemmän aikaa.

– Hain avovaimoni kerran Hämeenlinnasta töistä ja kerta kaikkiaan ajoin ohi siitä risteyksestä, koska siinä kohtaa oli niin pimeä, Saarelankadulla asuva Laurén puhisee ja jatkaa:

– Juuri pimeys tekee risteyksestä erityisen vaarallisen. Risteys pitäisi olla paremmin valaistus kuin muu tie, mutta tässä tilanne on päinvastainen.

Koska pimeänä olevat valot ovat 10-tien alueella, kuuluu valojen korjaaminen ELY-keskukselle, ei Forssan kaupungille.

Lamppujen pimeyden vuoksi Laurén oli useaan kertaan yhteydessä ELY-keskuksen ja Liikenneviraston pitämälle Tienkäyttäjän linjalle viime vuoden syyskuun ja marraskuun välisenä aikana. Aluksi Laurénille kerrottiin, että tilanne todennäköisesti korjataan nopeasti, koska kyseessä on risteysalue.

– Lopulta selvisi, että risteyksessä täytyisi tehdä kaapelointitöitä, minkä johdosta tievalot pysyvät pimeinä vielä jatkossakin, Laurén muistelee loppuvuonna käytyä keskustelua.

– Siellä tosiaan on ollut kaapelivikaa runsaasti. Ongelmana on talvisaikaan ollut se, että maa on jäässä. Suuressa osassa paikkoja on voitu tehdä vain väliaikaisia kaapelointeja, Uudenmaan ELY-keskuksen projektipäällikkö Mikko Vihermäki myöntää.

Urakoitsijana toimivan Destian mukaan Saarelankadun liittymän kohdalla olevat valot syttyvät ensi viikolla.

– Kyseisessä kohdassa on tienalituskaapeli, joka on kriittinen koko syötön kohdalta. Ensi viikon aikana asennamme tienalitukseen uuden kaapelin, joka korjaa ongelman, Destian sähkötöiden johtaja Hannu Takala lupaa.

– Liikenteeseen se ei aiheuta haittaa, vaan pysyttelemme penkan puolella. Työt kestävät yhden työpäivän ajan, Takala kertoo.

Muualla olevat tilapäiset kaapeloinnit pystytään korjaamaan, kun routa väistyy, ja maa lämpenee.

– Keväällä korjataan tilapäiskaapeloinnit myös, jolloin saadaan kaikki tiptop-kuntoon ja siistiksi, Takala toteaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti