Saarroksiin joutunut autoilija panikoi ja ajoi päin Ranskan bensaprotestoijia, yksi mielenosoittaja kuoli

Pariisi
17.11.2018, 13:59

Ulkomaat

Ranskassa noin 50 000 ihmistä on mukana mielenilmauksissa, joissa vastustetaan bensan korkeaa hintaa. Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan ihmisiä on kokoontunut noin tuhanteen paikkaan.
Yksityinen taksialan yrittäjä Yves Garrec kuvaili Toulousessa tunnelmaa hyväntahtoiseksi.
– Tämä on paljon enemmän kuin odotimme, hän kommentoi väkimäärää.
Mielenosoittajat ovat pysyneet enimmäkseen rauhallisina huolimatta siitä, että viime päivien haastatteluista ja sosiaalisen median kommenteista on välittynyt kiukku etenkin dieselin kallistumisesta.
Yksi mielenosoittaja on kuitenkin saanut surmansa, kun autoilija ajoi yllättäen väkijoukkoon. Sisäministeri Castaner sanoo naisen joutuneen paniikkiin, kun mielenosoittajat ympäröivät tämän auton ja alkoivat hakata sen kattoa. Tapaus sattui Pont-de-Beauvoisinissa Kaakkois-Ranskassa. Surmansa saanut oli noin 50-vuotias nainen.
Castanerin mukaan muualla muutama ihminen on loukkaantunut, joukossa yksi poliisi. Ministeri vakuutti, että poliisi tekee kaikkensa, etteivät mielenosoittajat pysty täysin katkaisemaan minkään tien liikennettä.
– Olemme maksimivalmiudessa.

Macron tikun nokassa

Polttoaineen hinnan korotuksia vastustava liike on saanut liikanimen ”keltaliivit”, koska sen kannattajat käyttävät keltaisia huomioliivejä. Mielenosoittajien tarkoitus on ollut synnyttää tänään maanteille tukoksia ja estää pääsy kaupunkien keskustoihin ja lentokentille.
Moottoritieoperaattorit kehottivat ennalta niitä ranskalaisia pysymään kotona, joilla ei ole pakollista asiaa liikenteeseen.
Bensakapinan kärki suuntautuu presidentti Emmanuel Macroniin. Autoilijoiden mielestä hän on syypää ajamansa veropolitiikan vuoksi. Verotuksen toivotaan vähentävän saasteita.

Pyöräilijöiltä tukea polttoaineveroille

Etenkin pikkukaupunkien ja maaseudun väki on suivaantunutta, koska julkinen liikenne on kehnoa.
– Kukaan ei ajattele kaupunkien laitamilla, maakunnissa ja maaseudulla asuvaa väkeä, sanoo Pariisin esikaupunkialueella asuva Priscillia Ludosky.
Hän aloitti toukokuussa online-vetoomuksen, jossa on nyt yli 850 000 nimeä.
– Ihmisiä käsketään käyttämään vaihtoehtoisia liikennevälineitä, mutta todellisuudessa tämä ei ole mahdollista. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa, Ludosky arvostelee.
Bensakapina heijastaa laajemminkin tyytymättömyyttä Macronin politiikkaan. Arvostelijat syyttävät häntä köyhien ja maakuntien unohtamisesta, jotta rikkaiden veroja voidaan laskea ja vauraita seutuja muutoinkin suosia.
Macron tai hallitus ei ole osoittanut kiistassa taipumisen merkkejä. Hallitus ilmoitti ennalta, että mahdollisten häiriöiden varalta valmiudessa on noin 30 000 poliisin lisäjoukko.
Tukea kiistassa hallitus on saanut pyöräilyn kannattajilta. Useat ryhmät ovat suunnitelleet järjestävänsä mielenilmauksia, joilla kannatetaan korkeampia polttoaineveroja.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic