Lounais-Häme

Säässä syksyisiä piirteitä, matalapaineita puskee lännestä - "ravakoitakin kuuroja voi tulla maanantaina"

Helsinki
19.08.2018, 21:15

Kotimaa

Alkavalla viikolla sää on epävakaista ja ilmassa on syksyn merkkejä, kun matalapaineet tekevät tuloaan lännestä.
– Matalapainereitin eteläpuolella on vielä kesäistä ilmaa, mutta heti siinä pohjoispuolella on syksyistä ilmaa. Maan pohjoisosa jää etupäässä kylmemmälle puolelle, ennusti meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta sunnuntai-iltana.
Auringonpaisteessa lämpötilat voivat nousta alkavalla viikolla vielä yli 20:n asteen Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta sateessa on viileämpää. Oulun korkeudella ylimmät lämpötilat jäävät 15:n asteen tienoille.
Jo maanantaina maan eteläpuolitse kulkee sadealue, josta näyttää yltävän vähintään sadekuuroja Suomen puolelle.
– Ravakoitakin kuuroja saattaa tulla etenkin iltapainotteisesti maan eteläosassa. Siitä syvenevä matalapaine väistyy itään, Bergman kertoo.
Jos matalapaine kulkee ennakoitua pohjoisempaa reittiä, etelään voi yltää myös yhtenäisempää sadetta.

Puuskaista tuulta viikon puolivälissä?

Keskiviikkona ja torstaina uusi matalapaine voi tuoda sateita laajasti Etelä- ja Keski-Suomeen. Ennusteiden perusteella matalapaine näyttäisi rantautuvan läntiseen Suomeen keskiviikkona iltapäivällä.
– Matalapaine voimistaa laajemminkin tuulia. Etenkin sen jälkipuolella torstaina tuuli voi olla puuskaista, Bergman ennustaa.
Takana on paljon lämpimiä kesäpäiviä, ja vielä lauantaina lämpötilat nousivat hellelukemiin eri puolilla Etelä- ja Kaakkois-Suomea. Esimerkiksi Lappeenrannassa mitattiin 25,9 astetta.
Hellepäiviä on ollut tänä vuonna Suomessa 62. Määrä yltää toiselle sijalle vuodesta 1961 alkavassa hellepäivätilastossa. Tilaston kärkipaikkaa pitää vuosi 2002, jolloin Suomessa oli 65 hellepäivää.
Helteet saattavat olla tämän vuoden osalta ohi. Toisaalta silloin tällöin helteitä on mitattu Suomessa vielä pitkälti syyskuun puolella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti