Lounais-Häme

Säässä tapahtuu käännös lämpimämpään, mutta etelässä satanee vielä maanantaina lunta ja räntää

Helsinki
28.10.2018, 20:09

Kotimaa

Viikko alkaa kirpakoissa merkeissä, mutta sää lämpenee loppuviikosta, kertoo Ilmatieteen laitos. Maanantaina suuressa osassa maata on selkeää ja lämpötilat liikkuvat lähes koko maassa 0-5 pakkasasteessa. Etelä-Suomessa on muutama lämpöaste.
Suomenlahdelta noussee etelärannikolle lumi- ja räntäkuuroja maanantaiaamun ja -aamupäivän aikana.
– Paikallisesti voi sataa 2-10 senttiä lunta ja keli muuttuu aika sohjoiseksi, kertoo päivystävä meteorologi Oskari Rockas.
Suomen yllä oleva korkeapaine väistyy itään tiistain ja keskiviikon aikana. Sitä seuraa Suomen ylittävä matalapaine, joka nostattaa lauhaa ilmaa ja tuo säähän muutoksen.
Rockasin mukaan torstaista eteenpäin lämpötila pysyy koko maassa plussan puolella päivin ja öin. Samalla etelästä nouseva lämmin ja kostea ilma muuttaa sään pilviseksi ja sumuiseksi.

Elohopea laski Muoniossa syksyn pakkasennätykseen

Syksyn pakkasennätys on mennyt yöllä rikki, kertoo Ilmatieteen laitos. Muoniossa Lapissa mitattiin yöllä 16,5 astetta pakkasta. Muualla Lapissa liikuttiin 10-15 pakkasasteessa.
Maanantain vastainen yö on ennusteen mukaan vielä kylmempi, ja mittari voi laskea esimerkiksi Muoniossa 19 asteeseen.
Pakkaslukemat eivät ole tähän vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia, tosin ne voivat tuntua kylmiltä poikkeuksellisen lämpimän syksyn jälkeen, myöntää Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.
Ensilunta saadaan etelässä vielä odottaa, eikä lumisateista ole Etelä-Suomen sääennusteissa Ilmatieteen laitoksen mukaan mitään merkkejä.
Lunta on tällä hetkellä maassa lähinnä Keski-Suomessa, Oulun eteläpuolella ja paikoin Lapissa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic