Lounais-Häme

Saattohoidon kirjo laajenee kotiin

Yhä useampi haluaa asua mahdollisimman pitkään kotona. Ja yhä useammin kotona halutaan myös kuolla.
Forssan seudulla kodinomaiseen loppuelämään vastataan kotisaattohoidolla. Tammelassa ja Forssassa kotisaattohoidosta on jo vuosien kokemus ja tavoitteena on saada kotisaattohoito seudun jokaiseen kuntaan. 
Kotisaattohoito on samalla hyvinvointikuntayhtymän ensi vuoden kehittämiskohteita.
– Välillä kuolema tuotiin sairaalan seinien sisään, mutta nyt kotona kuoleminen nähdään taas luonnollisena. On ikään kuin palattu vanhaan yhteisöllisempään malliin, kotihoidon aluevastaava Merja Koivula kertoo.
Valtaosa saattohoidosta tapahtuu edelleen palvelukeskuksissa, kun pitkäaikaiset asukkaat elävät viimeiset hetkensä tutussa ympäristössä.
Kotisaattohoidosta puhutaan, kun saattohoitoa tarjotaan laitoshuollon ulkopuolella. Forssassa on valmisteltu näiden kahden saattohoitomallin väliin rakentuvaa vaihtoehtoa.
Heikanrinteen tiloihin valmistui viime viikolla erillinen kotihoidon saattohoitohuone, joka voidaan nähdä palvelutalon saattohoidon ja kotisaattohoidon välimuotona. 
– Jos kotisaattohoito ei onnistu kotona, meillä on tarjolla kodinomainen vaihtoehto, jossa myös omainen voi asua, Forssan kotihoidon lähihoitaja Arja Hyvärinen kertoo.
Ajatus saattohoitohuoneesta saatiin hoitajilta.
Kotisaattohoito soveltuu monenlaisiin olosuhteisiin. 
– On ollut yli 90-vuotiasta yksin asuvaa tai kantoveden varassa olevaa. Estettä sille, ettei omannäköistä elämää voisi elää loppuun saakka, ei periaatteessa ole. Yritämme järjestää niin, että se onnistuu, jos halua kotisaattohoitoon on, Hyvärinen ja Koivula kertovat.
– Tilanteet katsotaan toki aina tapauskohtaisesti. Ei ole olemassa valmista kaavaa, kenelle kotisaattohoito sopii ja kenelle ei. Vain vakavasti muistisairaille kotisaattohoito ei periaatteessa sovellu, Koivula jatkaa.
Saatettavaa varten rakennetaan 6–8 henkilön tiimi, jossa on mukana sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Tiimillä varmistetaan, että kotiapua saa aina tutuilta hoitoalan ammattilaisilta.
Kotisaattohoidossa kiinnitetään huomiota paitsi saatettavan myös omaisten jaksamiseen. 
Omaisten tukena on kotihoitotiimin ohella joukko vapaaehtoisia, jotka auttavat arjen pyörittämisessä mutta myös läsnäolollaan. Jaksamista edesauttavat myös läheiset.
– Kotona vieraileminen on helpompaa kuin saatettavan luokse tulo laitokseen, Koivula kannustaa.
Saattohoito ei yleensä kestä pitkään. Puhutaan korkeintaan kuukausista, jopa muutamista päivistä. 
Saattohoitoon on mahdollista siirtyä, kun parantavaa hoitokeinoa ei enää ole. Saattohoitosuunnitelman tekevät hoitava lääkäri ja kotihoidon edustaja yhteistyössä saatettavan tai hänen omaisensa kanssa.
– Suunnitelma tehdään ennen kuin asiakas palaa kotiin ja sitä päivitetään aina tarvittaessa. Avun tarve lisääntyy päivä päivältä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic