Lounais-Häme Helsinki

Sade uhkaa viljasatoa, sadonkorjuu on monin paikoin pysähdyksissä – Katso, mikä on tilanne Hämeessä

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Viljojen satonäkymät ovat todella huonot Suomessa, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK). Koko kasvukausi on ollut haasteellinen, ja runsaiden sateiden takia sadonkorjuu on nyt monin paikoin täysin pysähdyksissä. Sade heikentää myös viljojen laatua.

MTK Hämeen perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan viljojen satotappiota ei vielä ole varsinaisesti tullut, mutta riski kasvaa päivittäin.

– Hämeen viljat ovat pääosin pystyssä, eivät laonneet, joten toivoa on. Riittävän pitkä kuiva jakso voi vielä osittain pelastaa tilanteen, kun viljakasvustot tuleentuvat ja kuivuvat puintikuntoon, MTK Hämeen tiedotteessa todetaan.

Varsinkin vehnän sato heikko

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman sanoo tiedotteessa, että vehnän kohdalla voidaan jo puhua romahduksesta. Öljy- ja valkuaiskasvit ovat hänen mukaansa vielä suurelta osin tuuleentumatta eli kasvit ovat täysin tai osittain vihreät. Sadonkorjuu näiden osalta tulee venymään.

Tällä hetkellä viljojen kokonaissadon ennustetaan jäävän alle viiden vuoden keskiarvon eli noin kolmen miljoonan tonnin paikkeille.

Schulman arvioi, että puinnit venyvät pitkälle syksyyn. Peltojen märkyys ja päivän lyheneminen saattavat aiheuttaa myös sen, että heikkolaatuinen vilja sekä valkuaiskasvit jäävät kokonaan puimatta.

 

Juttua päivitetty MTK Hämeen tiedoin 11.9. kello 12.59

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic