Lounais-Häme

Sade valuttaa voitot viemäriin

-Jos vertaa viime vuoteen, terassin kannalta kesä on ollut todella huono, Ravintola Vispilän yrittäjä Tiina Koski sanoo suoraan.

Lähes Vispilän naapurissa sijaitsevassa Ravintola Puistolinnassa on yhtä lailla painittu koleiden kelien aiheuttaman väkikadon kanssa.

-Tilanne on meillä sama kuin jäätelön myyjillä tai kesäteattereilla. Kelit muotoilevat, miten ihmiset lähtevät liikkeelle, Puistolinnan yrittäjä Ville Laaksonen kuvailee.

 

Vispilän terassi oli viime vuonna täynnä ravintolan avautumisesta eli vapusta juhannukseen asti. Koski uskoo viime vuonna mukana olleen uuden ravintolan vetovoimaakin, mutta myös keleillä on ollut suuri vaikutus.

-Ei tämäkään kesä muuten ole ollut hälyttävä, mutta aurinkoisinakin päivinä tuuli ja viileys houkuttelevat pois terassilta.

Huonoja terassikesiä on Laaksosen mukaan ollut nyt kolme peräkkäin.

-Jos tällaiset kesät jatkuvat, pitäisikö ravintolan asioita miettiä uudelleen ja konseptia muuttaa? Laaksonen pohtii.

 

Pub Hukan terassikesä on sen sijaan toimitusjohtaja Marja Vaittisen mukaan ollut ”aika normaali”.

-Jos peilataan kymmenen vuoden periodia taakse, tämä kesä menee keskiarvoissa. Myynti on ollut nyt jopa parempaa kuin viime vuonna, Hukasta viestitetään.

Hukankin terassilla on silti luonnollisesti huomataan kelien vaikutukset.

-Kun on harmaata ja sateista, eihän terassilla kukaan istu. Sisällä kävijöiden määrä pysyy silti aika vakiona.

 

Laaksosen mukaan kelit ovat näkyneet Puistolinnassa etenkin arkipäivinä ja satunnaisten kävijöiden määrässä. Esimerkiksi porukalla tehdyt baarikierrokset tai ex tempore -pistäytymiset oluella ovat tänä kesänä olleet vähissä.

-Olemme olleet kesällä hyvin pitkälti kanta-asiakkaidemme varassa, Laaksonen sanoo.

-Sellaisia yhden tai kahden juojia ei ole ollut tänä kesänä paljon. Jos on huono keli, ei lähdetä pyörän kanssa liikkeelle, vaan ollaan pirtissä ja kirotaan Suomen kesää, Laaksonen hymähtää.

 

Vispilälle ei Kosken mukaan ole vielä muodostunut varsinaista kanta-asiakaskuntaa, mutta ravintolaan tullaan toisaalta syömään paljon ulkopaikkakunnilta, etenkin juuri kesäisin.

-Meillä on jonkin verran ihan kanta-asiakkaitakin. Kesällä meilläkin käy huomattavasti ulkopaikkakuntalaisia. Forssan seudulla on niin paljon mökkiläisiä, Martinan tarjoilija Marja Hellsten taas sanoo.

Vispilässä käy kelien salliessa myös iltaisin ihmisiä istuskelemassa terassilla oluen tai viinin ääressä, Martinassa tällaisia asiakkaita on suhteellisen vähän.

-Terassilla on koleiden säiden vuoksi hiljaista, mutta meillä on periaatteessa ollut ihan kohtalaisen hyvä kesä, koska sisällä syödään kelistä riippumatta. Hyvä keli saisi tietysti ihmisiä vieläkin paremmin liikkeelle, Hellsten sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic