Lounais-Häme

Sadekuurot tulivat Lapissa apuun metsäpalojen sammutuksessa -

Pyhäranta
21.07.2018, 21:57

Kotimaa

Sateet tulivat avuksi metsäpalojen sammutukseen Itä-Lapin rajalla lauantaina. Sadekuurot hillitsivät palojen voimakkuutta ja leviämisnopeutta, kertoi Lapin pelastuslaitos.
Metsäpalon sammutusta jatkettiin Raja-Joosepissa Ratsasvaara-Lutto-alueella. Palo oli levinnyt paikoin valtakunnanrajan yli Venäjältä perjantaina ja lauantaina.
– Raja-Joosepin pohjoispuolella on varauduttu myös palon leviämiseen Suomen puolelle rakentamalla sammutusvesilinjastoja rajan läheisyyteen, Lapin pelastuslaitos kertoi illalla tiedotteessaan.
Sammutustöihin osallistui pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi rajavartiosto. Käytössä on ollut muun muassa kaksi helikopteria. Koptereiden käyttöä on kuitenkin jouduttu rajoittamaan muun muassa huoltojen vuoksi.
Pelastuslaitoksen mukaan palot eivät aiheuta välitöntä evakuointitarvetta alueilla.
– Savu on haitannut jonkin verran sammutustyötä. Savu voi aiheuttaa edelleen oireita lähialueiden ihmisille. Ilmoituksia savuhaitasta on tullut muun muassa Nellimin alueelta, Lapin pelastuslaitos kertoi.
Länsi- ja Pohjois-Lapin yli mennyt ukkosrintama sytytti mahdollisesti muutaman palon. Pelastuslaitos oli illalla toiveikas, että yöllä alkavaksi ennustetut voimakkaat sateet helpottaisivat sammutustöitä. Sateiden myötä metsäpalovaroitukset Lapissa ovat näillä näkymin päättymässä alkuviikosta.

Raja-Joosepin rajavyöhykkeelle menoa syytä välttää

Lapissa liikkuvia pyydetään välttämään Raja-Joosepin alueella rajavyöhykkeelle menoa.
Venäjällä on palanut metsää myös lähellä itärajaa Sallassa Kotalan kylän lähistöllä. Tämä palo oli lauantaina lähimmillään noin puolen kilometrin päässä Suomen rajasta.
Venäläisviranomaisilla on ollut sammutusapunaan lentokone ja helikopteri, ja he ovat pyrkineet rajoittamaan palojen leviämistä Suomen puolelle.
Paloista on koitunut myös estettä rajanylityksille Venäjän puoleisen Lotan rajanylityspaikan kautta.

Pyhärannan maastopalon sammutus pääosin ohi

Varsinais-Suomessa Pyhärannan maastopalon sammutus ja pelastustyöt olivat lauantaina illalla pääosin ohi. Jälkisammutus, raivaus ja vartiointi kuitenkin jatkuivat. Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto arvioi STT:lle, että pelastuslaitos saattaa olla työssä paloalueella vielä alkuviikostakin.
– Maasto on siellä edelleen hyvin kuumaa. Palo kytee yhä monen kymmenen sentin syvyydessä. Vartiointi jatkuu ainakin sunnuntain vastaisen yön ja sunnuntain ajan, sitten arvioidaan, voidaanko sitä vähentää.
Virto kertoi, että jälkisammutusta ja vartiointia helpotti lauantain vastaisena yönä saatu sade. Vettä ei kuitenkaan satanut niin paljoa, että palo olisi kokonaan sammunut.
Virto tähdensi lauantai-iltana, että sivullisten on vältettävä edelleen turhaa liikkumista paloalueella.
Laajalle levinnyt maastopalo syttyi Pyhärannassa keskiviikkona. Alueelta evakuoitiin yli 50 ihmistä. He ovat sittemmin päässeet palaamaan koteihinsa ja mökeilleen.
Palon takia suljettuna ollut Unajan ja Pyhärannan välinen tie on sekin saatu avattua liikenteelle.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic