Lounais-Häme

Sadesää jatkuu keskiviikkona etelässä ja lännessä, muualle luvassa poutainen päivä

Helsinki
23.10.2018, 21:58

Kotimaa

Tiistaina Suomen yllä viihtynyt sadealue viipyy maan etelä- ja länsiosissa vielä keskiviikkoaamun ja aamupäivän. Ilmatieteen laitoksen mukaan iltapäivälläkin voi vielä olla luvassa kuurosateita.
Paikoin sade voi tulla myös räntänä tai lumena. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Satakunnassa oli tiistaina huono ajokeli kovan räntäsateen vuoksi.
Muualle maahan päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen ennustaa poutaista säätä. Lapissa on vaihtelevaa pilvisyyttä, ja paikoin pilkahtelee aurinkoakin.
Keskiviikon ja torstain välisenä yönä maan keskiosiin on luvassa sade- tai lumikuuroja.
Viikonlopulle aiemmin ennustettu lumisade näyttää nyt kulkevan Suomen ohitse eteläpuolelta.

Rakeita on ropissut tänä vuonna poikkeukselliseen tapaan

Kuluvan vuoden jääraekausi on ollut poikkeuksellinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Elo-syyskuussa satoi huomattavan paljon rakeita, vaikka yleensä tuolloin kausi jo hiipuu. Heinäkuussa raesateita oli sen sijaan harvinaisen vähän kuivan suursäätilan vuoksi.
Suuria rakeita satoi vielä tämän viikon maanantaina eli ennätyksellisen myöhään.
Raepäivien lukumäärä 53 on kuitenkin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tyypillinen. Viimeisten kymmenen vuoden keskiarvo on 50 raepäivää per vuosi.
Suurimmat rakeet olivat 4,5 senttimetrin kokoisia. Ne havaittiin Alavetelissä Pohjanmaalla elokuun alussa.
– Kesän suurimmat rakeet havaittiin samalla paikkakunnalla ja tismalleen samana päivänä kuin viime vuonna. Se on hyvin poikkeuksellista, meteorologi Jari Tuovinen sanoo tiedotteessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic