Lounais-Häme Forssa

Sadoista muistoista monologi ikäihmisille palvelukeskuksiin – tarina päättyy mäntysuovalta tuoksuvan sulhasen löytymiseen

Kirsi Lindholm haastatteli 48:aa palvelukeskusten ikäihmistä Kanta-Hämeessä.
Kirsi Lindholm palautti Muistoja!-monologinäytelmän Heikanrinteen palvelukeskukseen Forssaan. Tarinan ainekset hän keräsi haastattelemalla ikäihmisiä palvelukeskuksissa Kanta-Hämeessä. KUVA: Lassi Puhtimäki

“Kun Georg Malmsténin laulu alkoi soida radiossa, kirjoitimme Kaarinan kanssa rivejä ylös vuorotellen lauluvihkoamme varten. Kerran kirjoitimme kumpikin ylös samat rivit.”

Tästä ja sadoista muista muistoista tammelalainen Kirsi Lindholm on koostanut monologinäytelmän, joka vie aikamatkalle 1930–40-luvuille lapsuuteen ja nuoruuteen.

Muistoja!-näytelmän tarina päättyy mäntysuovantuoksuisen sulhasen löytymiseen, riiaamiseen ja lopulta häävalssin valintaan.

– “Metsässä puut vihannoi. Sunnuntain hääkellot soi. Vierelläin ohjaan näin kirkkohon morsion. Metsäkukkia on hällä morsiuskimpussa…”, Lindholm päätti esityksensä.

Metsäkukkia se oli minunkin häävalssini, muisteli Raili Huhtala Heikanrinteen palvelukeskuksessa esityksen jälkeen.

Myös Sirkka Pietilä nautti musiikkipitoisesta näytelmästä.

– Olipa mukava ja reipas esitys. Muistini ei ole entisellään, mutta nuo vanhat kappaleet muistuvat kyllä aina mieleen, hän lisäsi.

 

Näytelmän pohjatöiksi Kirsi Lindholm haastatteli 48 ikäihmistä palvelukeskuksissa eri puolilla Kanta-Hämettä. Hän halusi kuulla ja tallentaa yhden sukupolven aivan arkiset tarinat.

Sellaisia ovat esimerkiksi kansakoulun opettajan kova karttakeppi, sateessa sulavat pula-ajan paperinarukengät tai Markus-sedän ohjelman kuuntelu naapurin radiosta. Metsäkukkia-valssi toistui monessa tarinassa.

– Idea syntyi, kun minua kauhistutti se ajatus, että nämä tarinat eivät tulisi talteen otetuksi ja katoaisivat aikanaan. Jokainen haastattelemani kertoi omia muistojaan. Oma muisti enemmän ja osa vähemmän, mutta niistä saattoi yhdistellä ja rakentaa ikään kuin yhden ihmisen kokemuksen. Sellainen monologinäytelmässä kerrotaan, Lindholm toteaa.

Lindholm sanoo, että palaute palvelukeskuksista on ollut positiivista. Moni on kokenut tarinan tutuksi ja omaksi, vaikka se on kooste usean ihmisen kokemuksista.

 

Lindholm kiertää esityksen kanssa vanhusten palvelukeskuksissa Kanta-Hämeessä. Keskiviikkona vuorossa on Lammi ja Tuulos, torstaina Forssan Tyykihovi ja perjantaina Tammelan Iltatuuli.

Esityksiä on yhteensä yli 20 eri puolilla maakuntaa 20. marraskuuta mennessä. Esitys on herättänyt kiinnostusta niin, että keikkailu jatkuu myös ensi vuonna.

– Olen pohtinut myös tallenteen tekemistä monologista, jotta esitystä voisi kuunnella vaikkapa vuodeosastoilla kuin kuunnelmana.

Kuunnelman oloinen tarina onkin, sillä monologitekstiä ja lauluja ryydittävät myös äänitehosteet. Hän miettii myös tarinan viemistä kouluihin.

– Se avaisi sitä millaista elämä oli ennen ja esimerkiksi juuri sota-aikana.

Kirsi Lindholm sai muistojen keruuseen, näytelmän kirjoittamiseen, toteuttamiseen ja esityksiin Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston hankerahoitusta. FL

 

Ote Muistoja!-monologista Heikanrinteen palvelukeskuksessa Forssassa. Esiintyjä Kirsi Lindholm. Kuvaus: Kasper Ehola

Fingerpori

comic

Uusimmat