Lounais-Häme

Sadonkorjuujuhlien rapsutettavin vieras

-Mukulasta asti olen hevosista pitänyt. Tämä on kuin vanhan ystävän näkisi, Maila Heikkilä sanoo.

Attendo Retonkihovin sadonkorjuujuhlissa vieraana on myös Niilo-islanninhevosruuna. Niilo käyskentelee aidatulla pihamaalla vapaana, ruohoa syöden. Välillä Niilo talutettiin riimusta tervehtimään asukkaita, jotka halusivat tarjota hevoselle omenan tai rapsutuksia.

-Hevonen on niin rauhallinen, Heikkilä ihastelee.

-Lapsuus tuli mieleen, kun sai nähdä hevosen ja silittää sitä.

Hevonen on tosiaan kuulunut monen Retonkihovin asukkaan lapsuuteen, hoivakodin johtaja Marjo Lento toteaa.

-Meillä ei hevosta ole aiemmin Retonkihovissa vierailulla ollutkaan. Alpakoita on ollut pari kertaa ja koiriakin on käynyt asukkaita tervehtimässä.

Niilo löydettiin hoivakodin sadonkorjuujuhlaan rapsuteltavaksi yhden hoivakodin hoitajan avustuksella. Varsinaisesti 7-vuotias Niilo on kilparatsu, mutta vapaa-aikanaan ruuna käy paljon tuomassa iloa ihmisille. Hevonen on aiemmin ollut esimerkiksi monissa tapahtumissa lasten ratsuna talutusratsastuksessa.

Kilpahevosuransa jälkeen Niilo aiotaan lahjoittaa terapiahevoseksi, sillä ruuna soveltuu toimintaan niin erinomaisesti.

Sadonkorjuujuhlaa vietetään Retonkihovissa nyt toista kertaa.

-Jo aiemmin meillä on ollut avointen ovien tapahtumia, mutta nyt parina vuonna olemme päätyneet toteuttamaan päivän sadonkorjuuteemalla. Päivä on tarkoitettu asukkaiden lisäksi omaisille ja kutsuvieraille.

Tämän vuoden sadonkorjuujuhlassa otettiin samalla myös virallisesti käyttöön Retonkihovin uusi piha-alue. Uutta aidattua pihaa on hoivakodissa odotettu monta vuotta.

-Meillä oli aikaisemmin kahden ryhmäkodin käytössä pienet aidatut piha-alueet, mutta nyt saimme yhtenäisen pihan. Piha on jo kesällä ollut kiitettävästi käytössä päiväkahvien nauttimiseen ja keinumiseen, Lento kertoo.

Ovet pihalle on kesällä pidetty pääsääntöisesti auki niin, että asukkaat ovat saaneet ulkoilla vapaammin niin halutessaan.

-Suljetut ovet ovat muistisairaille aika ikävä juttu, kun taas avoimet ovet, joista pääsee kulkemaan, rauhoittavat, Lento toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti