Lounais-Häme

Sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteitä – Suuri osa epäilee ympäristöhyötyjä

Positiivisimmin sähköauton hankkimiseen ja sähköautoilun ympäristöhyötyihin suhtautuvat nuoret ikäluokat.
Suuri osa suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa. Kuvituskuva. Kuva: Esko Tuovinen
Suuri osa suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa. Kuvituskuva. Kuva: Esko Tuovinen

Sähköauton ympäristöhyödyt jakavat suomalaisten mielipiteitä selviää Volvo Car Finlandin teettämästä kansalaiskyselystä. Yli puolelle sähköauton hankintaa harkitsevista suurin hankintaa puoltava syy ovat ympäristö- ja ilmastotekijät. Toisaalta suuri osa suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa eikä usko sähköautojen tuovan ratkaisua tieliikenteen tuottamiin päästöihin.

Osana uutta Recharge-vastuullisuusstrategiaansa Volvo teetti kansalaiskyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita sähköautoilua kohtaan. Kysely osoittaa, että suuri osa suomalaisista suhtautuu skeptisesti sähköautoilun ympäristöhyötyihin. 32 prosenttia suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa ja peräti 36 prosenttia suomalaisista ei usko sähköautojen tuovan ratkaisua tieliikenteen päästöihin.

Tehtävää monella saralla

Yli puolelle sähköauton hankintaa harkitsevista suurin hankintaa puoltava syy on kuitenkin nimenomaan ympäristö- ja ilmastotekijät. Positiivisimmin sähköauton hankkimiseen ja sähköautoilun ympäristöhyötyihin suhtautuvat nuoret ikäluokat. 18–24-vuotiaista 60 prosenttia uskoo sähköautojen tuovan ratkaisun tieliikenteen tuottamiin päästöihin.

Volvo Car Finlandin toimitusjohtaja Lasse Ahlstedt ei yllättynyt siitä, että sähköautot jakavat suomalaisten mielipiteitä.

– Jos mietimme, kuinka paljon ala on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, en ole yllättynyt polarisoituneista mielipiteistä. Me ymmärrämme täysin kuluttajien skeptisyyden ja epävarmuuden. Meillä on tehtävää monella saralla, ei vähiten viestinnän selkeyttämisessä. Asiat kuitenkin muuttuvat ja teknologiaa kehittyy – tulokset voivat olla kokonaan toiset jo kolmen vuoden päästä.

Latausverkon täytyy kehittyä

Kyselyn mukaan kuluttajien sähköauton hankintaa jarruttavat usein pelko latauspisteiden riittämättömyydestä sekä usko, jonka mukaan täyssähköauto on sopimaton Suomen sääoloihin.

– Etenkin latausverkon täytyy kehittyä, se on selvää. Olemme muita Pohjoismaita pahasti jäljessä latausverkon kattavuudessa. Suomen sääoloihin sähköauto sopii kuitenkin hyvin, sanoo Ahlstedt.

Lue myös: Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic