Lounais-Häme

Sähkölaitteen nollavika on vaarallinen – Jos laite toimii oudosti, katkaise sähkö pääkytkimestä

Sähkölinjojen päälle kaatuneita puita tai oksia ei pidä koskaan yrittää raivata itse. Kuva: Tapio Tuomela

Sähkökatkojen lisäksi myrskysäät voivat aiheuttaa vaaroja sähköturvallisuuden suhteen. Mahdollinen vaaratilanne voi syntyä esimerkiksi niin kutsuttujen nollavikojen vuoksi, joka aiheuttaa sähköiskun vaaran.

– Kyse on jakeluverkon vauriosta myrskyjen aikaan. Sähköverkossa on komponentti nimeltään PEN-johdin, ja kun se irtoaa verkosta tai vaurioituu, se saattaa aiheuttaa liittymässä vian, jossa paluuvirta verkkoon päin ei kuljekaan hallitusti. Virta saattaa jäädä kiinteistöön, johtua metallirakenteisiin ja aiheuttaa sähköiskun vaaran sekä laiterikkoja, kertoo Aamulehden haastattelema ylitarkastaja Sakari Hatakka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sähkölaitteisto-osastolta.

Nollavika ilmenee esimerkiksi valojen vilkkumisena. Ne voivat myös palaa normaalia kirkkaammin tai himmeämmin. 

Vaaratilanne voi syntyä metallikuorisen sähkölaitteen tapauksessa, kun virta siirtyy maadoitusjärjestelmästä kuoreen. Jos sähkölaitteiden metalliset kuoret tulevat jännitteisiksi, niiden jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Tilanne riippuu myös esimerkiksi verkon kuormitustilasta ja siitä, onko henkilö yhteydessä toiseen sähkölaitteeseen tai johtavaan maahan.

 

Toinen myrskyihin liittyvä riskitilanne liittyy sähköjohdoille kaatuneisiin puihin. Puita ei missään tapauksessa pidä mennä oma-aloitteisesti raivaamaan, sillä ei ole tiedossa, onko kyseisessä johdossa virtaa.

Käytännössä vaarana on esimerkiksi, että sähköjohdon jännite purkautuu puuhun ja sitä kautta henkilöön. Esimerkiksi jakeluverkon avojohdon jännite on melkoinen, 20 kilovolttia.

Päällystettyjäkään sähköjohtoja ei pidä koskea, ja on myös mahdollista, että päällyste on vaurioitunut. Lunta ei siis saa mennä itse puistelemaan johdoilta pois. Myöskään suksisauvalla tai vastaavalla ei johtoja parane kosketella.

Kolmas myrskyjen aiheuttama potentiaalinen vaaratilanne on sangen arkipäiväinen. Nimittäin, kun sähkökatkos loppuu, verkossa olevat laitteet alkavat toimia. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos vaikkapa silitysrauta on jätetty katkoksen ajaksi päälle. FL

 

Tukes neuvoo

Kyseessä saattaa olla nollavika, jos:

Sähkölaitteet toimivat oudosti

Valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin

Saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta

 

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Ota huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Soita hätänumeroon 112, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Muissa tapauksissa ole yhteydessä oman alueesi sähköverkkoyhtiöön.

Lisätietoja Tukesin sivuilta.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic