Lounais-Häme

Sähköt poikki noin 12  000 asiakkaalta, junaliikenne takkuaa edelleen

Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120 000 asiakkaalta
Sulalla talvimerellä oli ratkaiseva rooli Aapeli-myrskyn tuulien yltymisessä ennätyksellisiksi. Kuva: Jami Jokinen

Sähköt ovat edelleen poikki noin 12  000 asiakkaalta, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Noin kello neljä aamuyöllä eniten sähköttömiä asiakkaita oli Ylöjärvellä, Vaasassa ja Korsnäsissä.

Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120  000 asiakkaalta.

Myrsky sekoitti myös julkista liikennettä, ja junaliikenne takkuaa edelleen. VR:n verkkosivujen mukaan osa junista on myöhässä aikataulusta. Junat ovat myöhässä noin 20–50 minuuttia. Matkustajia pyydetään myös varautumaan noin 10 minuutin viivästyksiin kauko- ja lähiliikenteessä Hyvinkään ja Riihimäen välillä ilmenneen ratajärjestelmävian vuoksi.

Myöhästelyjä oli koko eilisen päivän ajan Suomea riepotelleen Aapeli-myrskyn aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

Jorma Laaksonen rataliikennekeskuksesta arvioi eilen, että aamuun mennessä junaliikenne palaa normaaliksi.

 

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus

Aapelin tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään, mutta sää näyttää tänään paranevan. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää muuttuu selkeäksi ja kylmäksi lähes koko maassa. Eilen oranssina ja punaisena hohtanut Ilmatieteen laitoksen varoituskartta näyttää tämän päivän ennusteen mukaan hyvin erilaiselta. Suomessa maa-alueilla ei ole voimassa yhtäkään varoitusta.

Aapeli-myrsky oli ennätyksellisen voimakas läntisillä merialueilla, mutta mantereella yhtä voimakkaat myrskyt eivät ole tavattoman harvinaisia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin eilen yöllä Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Seuraavaksi kovimmat puuskatuulet jylläsivät yöllä Ahvenanmaan Hammarlandissa ja Kumlingessa.

– Jos ajatellaan Suomen maa-alueita, tällainen esiintyy kerran 1–3 vuodessa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Valta kertoo, että esimerkiksi vuoden 2013 Seija-, Oskari- ja Eino-myrskyt olivat voimakkaampia, samoin vuoden 2011 Hannu ja Tapani.

Manner-Suomessakin tuuli nousi kuitenkin viime yönä puuskissa paikoin huimiin lukemiin: Vaasan keskustan kupeessa sijaitsevassa Klemettilässä tuuli puhalsi vähän ennen puoltayötä 32,8 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi suurimmat maa-alueiden lukemat olivat yöllä Kruunupyyssä Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalla (24,1 metriä sekunnissa) ja Turun Artukaisissa (23,1 metriä sekunnissa).

Ahvenanmaalla myös Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin puuskissa huomattava 29,8 metriä sekunnissa.

Myös aallokko oli rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat