Lounais-Häme Forssa

Sähkötyöt syytä jättää alan ammattilaiselle: Maallikko voi joutua hengenvaaraan

Sähkötyöt pitää teettää ammattilaisella. Kuva: Anne Yrjänä/STUL
Sähkötyöt pitää teettää ammattilaisella. Kuva: Anne Yrjänä/STUL

– Ei tässä mitään sähkömiestä tarvita!

Tämän tyyppisiä kommentteja näkee esimerkiksi Suomi24 keskustelukanavalla. Remontti- ja rakennuskohteessa tulee kuitenkin usein eteen yksittäisiä sähkötöitä, joihin tarttuminen maallikkona voi johtaa hengenvaaraan.

– Kaikki sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella, jolla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys. Kyvykäs rakennusmies tai edes paikkakunnan paras kirvesmies eivät hekään ole oikeita henkilöitä tekemään sähköasennuksia, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Suomalaisista 15–34-vuotiaista 17 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Viidennes heistä luulee samaa LVI-ammattilaisista, kertoo Löydä sähkömies -palvelun tutkimus.

Jos kyseessä on sähköistyksen korjaus tai kohentaminen, liikkeelle voi lähteä kuluttajia varten luodulla sähköistyksen kuntokartoituksella. Tunnin tai parin tarkastuksella ja mittauksilla selviää, löytyykö kodista hengen tai omaisuuden vaaraa aiheuttavia sähkövikoja. Tämän jälkeen on helppo pyytää yhteneväiset tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Maallikot – sähköistyksen kyseessä ollessa siis kaikki muut kuin alan ammattilaiset – saavat itse tehdä vain joitakin toimenpiteitä kuten sulakkeiden vaihdon sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihdon. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti.

Muissa töissä paikalle tulee kutsua sähköasentaja, joka voi esimerkiksi lisätä pistorasioiden määrää ja korjata rikkoontuneet valokytkimet. Sähkötarvikkeet kannattaa valita yhdessä sähköasentajan kanssa. Näin voi olla varma, että ne on testattu sopiviksi suomalaisiin olosuhteisiin, ja tavarantoimittaja myöntää niille STUL-takuun.

Oikeutetulta sähköurakoitsijalta saa myös verotuksessa kotitalousvähennykseen oikeuttavan kuitin.

Sähköurakoitsijoiden yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies www.löydäsähkömies.fi -verkkopalvelusta.

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic