Lounais-Häme Forssa

Said Hakim muutti Pakistanista Suomeen 17 vuotta sitten - yliopiston käynyt entinen matematiikanopettaja käy nyt töissä leipomossa Nokialla

Said Hakim muutti Pakistanista Suomeen 17 vuotta sitten. Viikolla Nokialla työssäkäyvä Hakim etsii nyt vakituista työtä kotikaupungistaan Forssasta.
Forssassa pari vuotta asunut Said Hakim hakee nyt töitä lähempää kotiaan.

Suomen kieli ja patun kieli ovat lähellä toisiaan. Havainto on peräisin vanhasta Pakistanin historiakirjasta, jota Said Hakim selailee olohuoneen lasipöydällä.

– Esimerkiksi – ko ja – kö -kysymysliitteet ovat samanlaisia molemmissa kielissä. Samoin yksittäiset sanat, kuten räpäys tai kattila, Hakim listaa.

– Sitten on joitain samanlaisia rumia sanoja, mutta en ala sanoa niitä tässä, hän naureskelee.

Hakimin synnyinkoti sijaitsee Swatin laaksossa Luoteis-Pakistanissa. Alue liitettiin Pakistaniin vuonna 1969, jolloin Hakim oli vasta vuoden ikäinen.

– Pakistan on monikulttuurinen maa siinä mielessä, että ihmiset eivät koe olevansa pakistanilaisia, tai että olisi pakistanilaista kulttuuria, hän kuvailee maan monimuotoista väestörakennetta.

Hakimin perhe kuuluu patuihin, eli suomalaisille tutummin afgaaneihin. Patut ovat toiseksi suurin etninen ryhmä Pakistanissa.

Perheenjäseniin kuuluu äiti sekä kolme siskoa että veljeä, joista yksi aloittaa lähihoitajaopinnot Lappeenrannassa tänä syksynä.

– Sukumme on alun perin maanviljelijöitä. Isoisäni viljeli sokeriruokoa ja maissia, mutta myös oopiumia, Hakim kertoo.

– Lähin koulu oli kymmenen kilometrin matkan päässä kotoa. Koulurakennuksessa oli vain viisi luokkaa, välillä tunteja pidettiin ulkona niin, että opettaja toi liitutaulun ja karttakepin ulos, ja me oppilaat istuimme maassa. Jos satoi, niin oppitunti oli peruttu, hän naurahtaa.

Hakimin setä oli kotikylässään ensimmäinen, joka lähti yliopistoon. Hakim itse opiskeli myöhemmin filosofiaa ja työskenteli matematiikan opettajana.

– Olin mukana Democratic Students Federation -opiskelijaliikkeessä, joka toimi lähellä Pakistanin kommunistista puoluetta. Lisäksi toimin sosiaalialan järjestössä tiedottajana, Hakim kertoo.

Hakim pitää edelleen aktiivisesti yhteyttä kotimaahan jääneisiin perheenjäseniinsä: pitkiä videopuheluita äidin ja sisaren kanssa voidaan soitella päivittäin.

– Olen myös käynyt Pakistanissa muutaman kerran muutettuani Suomeen, muuan muassa isäni kuoltua vuonna 2005, hän kertoo.

Perhe joutui muuttamaan toiseen kaupunkiin, kun Taliban-taistelijat valtasivat välillisesti Swatin alueen vuonna 2009.

Suomeen Hakim muutti tavattuaan vaimonsa 2000-luvun vaihteessa. Viisumin hän sai kahden vuoden ja yhden valituskierroksen jälkeen. Aviopari asui ensimmäiset vuodet Nokialla.

– Ajattelin ensin voivani työskennellä opettajana Suomeen tullessani, mutta kielitaidon puute esti sen. Erään koulun rehtori tarjosi paikkaa, mutta se olisi edellyttänyt vuoden harjoitteluajan, Hakim muistelee.

Hakim opiskeli Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK) suomen kieltä kahdeksan kuukauden ajan. Lopulta hän sai kuukauden työharjoittelupaikan leipomosta. Harjoitteluajan päättymistä seurasi vakinaistaminen.

Vuosien aikana Hakim on ehtinyt toimia myös grillikioskilla ja ravintolayrittäjänä. Liiketoiminta ei osoittautunut kannattavaksi.

– Ravintolatilan vuokra oli iso, ja asiakkaita ei ollut riittävästi. Ehdin maksaa velat pois, ennen kuin ravintola suljettiin, Hakim kertoo ravintolan kohtalosta.

Tällä hetkellä Hakim työskentelee viikolla leipomossa Nokialla ja viettää viikonloput kotonaan Forssassa. Pariskunta muutti pari vuotta sitten, kun Forssasta kotoisin oleva puoliso halusi talon kotiseudultaan.

Nyt haussa on työpaikka lähempänä kotia, mitä varten Hakim on jo käynyt yhdessä työhaastattelussa. Opettamista hän ei enää harkitse.

– Matematiikka on sellaista, että sitä pitäisi harjoitella joka päivä, hän toteaa vanhasta oppiaineestaan.

Suomea Hakim pitää nykyään kotimaanaan ja kertoo pitävänsä maan ihmisistä ja kulttuurista.

– Ajattelen, että kulttuurit ovat olleet alun perin samanlaisia kaikkialla. Kulttuuri on syntynyt vedessä ja vuorilla, ihmiset ovat olleet lähellä luontoa, hän ajattelee.

Suomalaisesta yhteiskunnasta hänellä on painokasta sanottavaa. Tässä vaiheessa Hakim kaivaa taskustaan paperin, jolle hän kirjoittanut sanottavansa muistiin etukäteen.

– Uskon valtion vahvaan rooliin yhteiskunnassa, mutta pohjoismainen hyvinvointivaltio vie yhteiskuntaa mielestäni liikaa ääri-individualismiin, hän sanoo.

Hakim kokee, että Suomessa ihmiset ovat liian etäällä toisistaan, ja yksinäisyyttä esiintyy paljon.

– Ihmisten pitäisi palata luonnontilaan, niin että luotettaisiin rauhaan ja onnellisuuteen, hän tiivistää. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat