Lounais-Häme Forssan seutu

Säilörehun korjuu alkoi Forssan seudulla – Viime kesän kuivuuden vaikutukset näkyvät edelleen

Satonäkymät ovat ainakin tällä hetkellä varsin hyvät, mutta viljelijät toivovat, ettei tästä kesästä tule yhtä kuivaa kuin viime kesä oli.
Somerolainen lypsykarjatilan emäntä Kaija Pirttilä odottaa säilörehun sadosta hyvää. Kasvustosta otettujen näytteiden perusteella korjuutyöt kannattaa aloittaa todennäköisesti ensi viikonloppuna tai ensi viikolla. Kuva: Tapio Tuomela
Somerolainen lypsykarjatilan emäntä Kaija Pirttilä odottaa säilörehun sadosta hyvää. Kasvustosta otettujen näytteiden perusteella korjuutyöt kannattaa aloittaa todennäköisesti ensi viikonloppuna tai ensi viikolla. Kuva: Tapio Tuomela

Säilörehun korjuu on alkanut tällä viikolla Forssan seudulla. Satonäkymät ovat ainakin tällä hetkellä varsin hyvät, mutta viljelijät toivovat, ettei tästä kesästä tule yhtä kuivaa kuin viime kesä oli. Kuivaheinän korjuun arvioidaan alkavan parin viikon kuluessa.

– Säilörehun korjuuseen päästään tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin. Sateet ovat tehneet hyvää nurmille, jotka ovat kasvaneet vauhdilla, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Ville Alitalo ProAgriasta.

Ennustettu hellejakso tietää Alitalon mukaan kiireistä aikaa säilörehun korjuuseen. Helteet kiihdyttävät kasvuston kasvurytmiä ja kehitystä, jolloin se vanhenee nopeasti ja ruokinnallinen laatu heikkenee.

Alitalo kertoo, että kesän ensimmäisestä säilörehusadosta voi odottaa määrältään ja laadultaan hyvää, jos nurmi on tiheää. Nurmien kasvussa näkyvät kuitenkin edelleen viime kesän kuivuuden vaikutukset, ja osa kasvustoista on jäänyt harvaksi.

– Jos kelit suosivat, nyt aluillaan olevat säilörehun korjuutyöt saadaan Forssan seudulla todennäköisesti valmiiksi juhannukseen mennessä. Sateet viivyttävät töitä, mutta toisaalta jos sää viilenee, korjuulla ei ole niin kiire kuin helteellä.

Kuivaheinän korjuu alkaa Alitalon mukaan jonkin verran myöhemmin kuin säilörehun korjuu.

– Ensimmäiset hevosille heinää tekevät lähtevät pellolle samaan aikaan kuin säilörehun korjaajat, mutta pääajankohta kuivaheinän korjuun aloittamiselle on juhannuksen aikaan.

Kuivaheinän satonäkymät ovat Alitalon mukaan samantyyppiset kuin säilörehun. Tiheiltä kasvustoilta odotetaan hyvää satoa, mutta osa kasvustoista on jäänyt harvaksi ja näkymät ovat huonommat.

– Heinänkorjaajat toivovat töiden ajaksi poutaa, mutta kukaan maanviljelijä tai nurmiviljelijä ei toivo yhtä kuumaa ja kuivaa kesää kuin vuosi sitten oli. Välillä saa myös sataa, Alitalo sanoo.

Somerolainen lypsykarjatilan emäntä Kaija Pirttilä kertoo, että heidän tilallaan säilörehun korjuuseen päästään säistä riippuen todennäköisesti ensi viikonloppuna tai ensi viikolla. Hän sanoo joidenkin somerolaisten viljelijöiden aloittaneen korjuutyöt jo tämän viikon maanantaina tai tiistaina.

– Otamme nurmesta säännöllisesti näytteitä, joiden perusteella seuraamme sadon valmistumista ja tiedämme, milloin on oikea aika ryhtyä korjuutöihin, Pirttilä toteaa.

Pirttilän mukaan sato-odotukset ovat hyvät, sillä vettä ja lämpöä on saatu sopivassa suhteessa.

Pirttilä toivoo, ettei viime vuoden kaltainen kuiva kesä toistu, sillä silloin sato jäi heikoksi.

– Meillä on 95 lypsävää lehmää ja saimme viime vuoden säilörehusadon riittämään ruokintakauden ajan, kun jatkoimme sitä syksyllä komponenttituotteilla. Ilman tätä mahdollisuutta viime vuosi olisi ollut katastrofi, Pirttilä sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic