Lounais-Häme Forssa

Sairaala tai tehdas ei toimisi kauaakaan ilman siivoojia – Puhtauspäivä nostatti alan arvostusta

Forssan ammatti-instituuttiin tulleet kyselyt viestivät, että puhtausala potee tekijäpulaa.
Leena Lähteenkorva pysähtyi mielenkiinnosta puhtauspäivän esittelypisteille Prisma-keskuksessa. Eläkkeellä olevana laitoshuollon opettajana hän osaa arvostaa siivoojien työtä. – Ammattilainen hallitsee työvälineet ja tietää missä järjestyksessä, mikäkin kannattaa tehdä. Se nopeuttaa työntekoa. Kuva: Tapio Tuomela
Leena Lähteenkorva pysähtyi mielenkiinnosta puhtauspäivän esittelypisteille Prisma-keskuksessa. Eläkkeellä olevana laitoshuollon opettajana hän osaa arvostaa siivoojien työtä. – Ammattilainen hallitsee työvälineet ja tietää missä järjestyksessä, mikäkin kannattaa tehdä. Se nopeuttaa työntekoa. Kuva: Tapio Tuomela

Siivousta tuskin huomaa, kun se hoituu, mutta siivouksen laiminlyönti voi olla kriisin alku.

– Yksikään kirurgi ei leikkaa, jos leikkaussalia ei ole siivottu. Moni muukin asia pysähtyy ilman siivousta, mitä ei ehkä tulla ajatelleeksi, Forssan ammatti-instituutin puhdistuspuolen lehtori Minna Lax sanoo.

Maanantaina vietetyn valtakunnallisen puhtauspäivän tarkoituksena oli nostaa siivousalan arvostusta ja juhlistaa puhtautta.

Forssan Prisma-keskuksessa alaa tehtiin tutuksi koulutus-, työpaikka- ja tuote-esittelyin.

– Paras käyntikortti on, kun isolla joukolla tuomme esiin, että olemme ylpeitä työstämme ja meillä on kivaa.

Työntekijöiden perään kysellään

Koulutuksen tarjoajan näkökulmasta siivousalaa vaivaa työvoimapula.

– Muutamaltakin työpaikalta on soiteltu ja kyselty, olisiko meillä oppisopimusopiskelijoita. Selkeästi näkyy, että tekijöitä puuttuu.

Osa-aikatyöt olivat puhtaanapitoalalla aiemmin yleisiä, mikä saattaa edelleen heijastua koulutuksen vetovoimaan. Lax arvelee, että nuorisoasteella esimerkiksi toimitilahuoltajan tai kodinhuoltajan ammatteja ei ehkä mielletä kovin vetäviksi.

Hän huomauttaa puhtausalan olevan monipuolinen ja tarjoavan työtä niin kodeissa, kouluissa, kaupoissa, toimistoissa kuin tehtaissakin.

Työ voi olla yksin työskentelyä tai hyvinkin sosiaalista.

– Kun ikäihmiset pyrkivät asumaan mahdollisimman pitkään kotona, lisääntyy tarve kokonaisvaltaisille palveluille, joissa työntekijä antaa sekä lääkkeet että hoitaa kodin siivouksen.

”Tutkintopaperi on laadun tae”

Entisenä laitoshuollon opettajana Leena Lähteenkorva pysähtyi mielenkiinnosta esittelypisteille katsomaan, miten työvälineet ovat kehittyneet.

– Kauppakeskuksissa tekee välillä oikein pahaa katsoa, kun roskia mopataan lähes metrisellä litimärällä mopilla. Kun välineet ovat ergonomiset, ei tarvitse fyysistä voimaa ja välttyy väärien asentojen aiheuttamilta tuki- ja liikuntaelinsairauksilta.

Työvuosinaan hän käytti itsekin siivouspalveluja ja on järjestänyt niitä myös iäkkäälle äidilleen.

– Koulutettuja siivoojia pitäisi arvostaa paljon nykyistä enemmän, sillä heillä on hyvin laajaa tietämystä. Tutkintopaperi on laadun tae.

Innovaatio puristaa jätteet piukkaan

Ammattilaisilla on ammattilaisten välineet, mutta Enercetin perustaja Pasi Hyytinen esitteli tapahtumassa joka kotiin sopivaa uutta innovaatiota: jäteastian kanteen integroitavaa jätepuristinta.

Kun jäteastia ei ole enää väljästi sullottu ja täynnä ilmaa vaan tiukasti ja tiiviisti pakattu, voi astian tyhjennysväliä pidentää, mikä säästää sekä rahaa että ilmastoa.

Nykysysteemillä muovipakkausten kierrätyksen tehostaminen ja tavoiteltavan kierrätysasteen saavuttaminen tarkoittaa kasvavia kuljetuskustannuksia.

– Puristettuna muovijätettä mahtuu astiaan jopa kuusinkertainen määrä, jolloin jäteralli vähenee huomattavasti, jälleenmyyjä Harry Mäkelä kertoo. FL

Jäteastian kanteen integroitava puristin on Pasi Hyytisen patentoima keksintö. Sen ansiosta astian tyhjennysväliä on mahdollista pidentää, mikä säästää rahaa ja ilmastoa. Kuva: Tapio Tuomela.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic