Lounais-Häme Forssa

"Viimeinen palvelus tälle talolle" - Sairaalan kappelin uudet verhot ja kuultokudokset ovat opistolaisten käsialaa

Forssan sairaalan kappelin uudet verhot ja kuultokudokset ovat Wahren-opiston kutojien taidonnäytteitä.
Suurin osa Wahren-opiston kudontaryhmän jäsenistä pääsi paikalle juhlistamaan kuultokudosten paikalleen asettamista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suurin osa Wahren-opiston kudontaryhmän jäsenistä pääsi paikalle juhlistamaan kuultokudosten paikalleen asettamista. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Tämä on ollut teille matka omiin menetyksiin ja tulevaisuuteenkin. Jos täällä elää loppuun asti, ei voi välttyä siltä, sillä sairaalan kappelin kautta ja teidän verhojen, kuultokudosten sekä alttariliinan seurassa lähes kaikki alueemme vainajat kulkevat.

Näin kertoi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän sairaalapastori Anne Mäkelä niille yhdeksälle Wahren-opiston kudontakurssin vapaaehtoiselle, jotka osallistuivat osaltaan sairaalan kappelin uuden ilmeen rakentamiseen. Mäkelä kehuu lopputulosta, joka välttää tilanne huomioiden ristiriitoja ja antaa ihmisille levollisen mielen jäähyväisten jättämiseen.

Mäkelän ideasta Wahren-opistolta kerättiin joukko naisia ideoimaan ja toteuttamaan kappelin uudet verhot, kuultokudokset ja alttariliina. Kaksi ensin mainittua julkistettiin torstaina, alttariliinan valmistuminen menee opiston kangaspuu-ruuhkasta johtuen alkuvuoteen. Aiemmin materiaaleja on ostettu, nyt haluttiin hyödyntää paikallista osaamista.

Viimeiselle matkalle saattaja pääsee tapahtuman hartaaseen ja haikeaan tunnelmaan jo sairaalan kappelin ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Viimeiselle matkalle saattaja pääsee tapahtuman hartaaseen ja haikeaan tunnelmaan jo sairaalan kappelin ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viimeinen palvelus tälle talolle

Prosessi käynnistyi jo viime vuoden puolella, kun opistolaiset vierailivat kappelin tiloissa. Siitä alkoi tekstiilien suunnittelu ja varsinainen toteutus aloitettiin toukokuussa. Kädentaitajien ohjaajana toimi Karita Stenfors-Selkälä, mutta hänen mukaansa prosessi ei ollut opettajavetoinen, vaan kaikki toteutettiin ryhmänä.

– Itse lähdin ehkä tekniikka ja kuvio edellä, mutta matkan aikana tajusin prosessin syvällisen puolen, Stenfors-Selkälä kertoo.

Pirkko-Liisa Pohjanheimo on yksi valmistukseen osallistuneista opistolaisista. Hänellekin tämä prosessi oli paljon muutakin kuin normaalisti.

– Sairaala oli Forssassa ensimmäinen vakituinen työpaikkani ja tänne myös pyöräilin töihin 30 vuoden ajan. Asuinkin tuolla yläkerrassa. Olen kelannut tämän aikana elämääni 20-vuotiaasta tytöstä näihin aikoihin asti. Voi sanoa, että tämä oli eräänlainen jatke elämäntyölleni ja viimeinen palvelus tälle talolle, Pohjanheimo kertoo.

Joutsenilla monta merkitystä

Kuultokudoksiin valikoitui lopulta lehtensä pudottanut puu ja poispäin lentäviä joutsenia. Niiden symbolisia merkityksiä on varmasti monia. Anne Mäkelä toteaakin, että taideteos merkitsee kappelissa vieraileville ihmisille monia asioita, joita tilaisuudessa läsnä olleet eivät osanneet ajatellakaan.

– Olette antaneet jotain äärimmäisen arvokasta niille, jotka tänne tulevat, Mäkelä kiitti opistolaisia. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic