Lounais-Häme

Sairaalan voisi vielä pelastaa

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ei anna periksi, vaikka sosiaali- ja terveysministeriön toukokuussa julkaisemat hallituksen esitysluonnokset loivat kuvan, että ensi vuoden alussa Forssan sairaalassa tulee loppumaan sekä leikkaustoiminta että yöpäivystys.

-Nyt on pakko lähteä vauhdilla eteenpäin ja alkaa suunnitella keinoa, jolla sairaalan voi pelastaa, hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino sanoo.

Yksi ratkaisu on yhteisyritysmallissa.

Se tarkoittaisi sitä, että kunta tai kuntayhtymä on omistajana yhteisyhtiössä. Yhtiöön valitaan yksityinen kumppani kilpailutuksen perusteella.

-Yksityinen omistaisi 51 prosenttia yhtiöstä ja seudun kunnat 49 prosenttia.

Heinon mukaan yksityistä toimijaa on turha pelätä julkisella puolellakaan. Hänen mukaansa hyviä esimerkkejä onnistuneesta yhteistyöstä on monella seutukunnalla.

Vastaava malli on nimittäin jo käytössä neljällä muulla seutukunnalla, joiden väestöpohja on yhtä suuri kuin hykyn alueella.

Mallissa taloudenpito on kunnille avointa ja ratkaisevat päätökset pitää tehdä molempien osapuolten yhteisellä päätöksellä.

-Missään näillä neljällä alueella ei ole jouduttu turvautumaan äänestyksiin päätöksenteossa, Heino kehuu mallin päätöksentekoa.

Vain yhdellä neljästä yhteisyhtiöstä on aluesairaala. Kyse on Jämsän kaupungin, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Pihlajalinnan perustamasta yhteisyrityksestä.

Yritys tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Jämsän–Kuhmoisten yhteistoiminta-alueella sekä erikoissairaanhoidon palvelut Jämsän sairaalassa. Myös Mänttä-Vilppula ja Juupajoki käyttävät sairaalan palveluita.

Kuntien alueen yhteenlaskettu väestöpohja on noin 38000 asukasta eli alue on samankokoinen kuin Forssan seutu.

Viime vuonna Jämsä laajensi yhteisyhtiöön vanhustenhuollon, suun terveydenhuollon ja sosiaalipalveluita.

Yhteisyrityksellä on turvattu paikalliset palvelut, kuntien mahdollisuus osallistua päätöksentekoon sekä kustannustehokas toiminta. Yhteisyhtiö maksaa veronsa Suomeen ja kotipaikkakunnalleen.​

Pihlajalinnan ja kuntien yhteisyrityksissä henkilöstön asema on ollut turvattu eikä henkilöstövähennyksiä ole tehty.

-Pihlajalinnalla on hyvää näyttöä, mutta kumppani yhteistyöyritykseen valitaan aina kaikille avoimen kilpailutuksen kautta. Ainoastaan se on varmaa, että yhteisyrityksen pitää olla tarpeeksi iso.

Heino aikoo esitellä Jämsän mallia Forssan seudun kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajille sekä kuntajohtajille. Jos vastaanotto on myönteinen, alkaa yhtymähallituksessa kilpailutuksen käynnistely.

Toinen vaihtoehto on, että Forssa jatkaa Oma Häme -yhtiössä. Heinon mukaan hykyn yhtymähallitus on kuitenkin yhteisyrityksen kannalla.

-Fakta on, että jos jotain ei tehdä, hukka perii seutukunnan, Heino summaa.

Hän tosin lisää, että maakunnan johdossa Forssan suunnitelmista ei innostuttu.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoo, että joka seutukunnalla on oikeus turvata palvelut ja työpaikat.

-Mikä tahansa seutukunta reagoisi samalla tavalla.

Hän lisää, että päivystysasetus muutti tilanteen radikaalisti, joten uusi kumppani täytyy löytää.

-Meillä on puoli vuotta aikaa ennen kuin päivystysasetus astuu voimaan. Aikaa ei ole hukattavana, Anttila sanoo ja muistuttaa, että jos sairaala lähtee, seurannaisvaikutukset ovat mittavat. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic