Lounais-Häme

Sairaalayhtiö herättää kysymyksiä ministeriöissä

Kahdeksan tähden sairaala, jota Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit valmistelevat, aiheuttaa polemiikkia myös ministeriöiden tasolla.

Valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg painotti tiistaina, että sairaalayhteistyön valmistelun tulisi pysyä samassa linjassa muun maakuntauudistuksen kanssa.

Pelkona on se, että erikoissairaanhoidon ylimaakunnallinen yhteistyö aiheuttaa ongelmia perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon integroinnille. Se taas on ollut yksi koko sote-uudistuksen päätavoitteista.

Interaktiivisessa tilaisuudessa esitettiin heti kysymys, tulisiko päätöksentekoa 8 tähden sairaalasta lykätä sinne saakka, että tuleva maakunta ottaa asian haltuunsa.

Nergin mielestä suunnitelmassa on hyvä edetä, kunhan valmistelua tehdään yhdessä Kanta-Hämeen maakuntavalmistelijoiden kanssa.

Keskustelua käytiin ministeriöiden järjestämällä Oma maakunta-kiertueella, joka saapui tiistaina Hämeenlinnaan. Paikalla oli runsaasti maakunta- ja sote-valmistelijoita. Kysymyksiin oli vastaamassa asiantuntijoita seitsemästä ministeriöstä.

 

Heti tuoreeltaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen totesi, että yhteistyöhön päädyttiin nimenomaan integraation mahdollistamiseksi.

-Viittaan taas Sydänsairaalaan, joka on yhteinen yhtiömme. Se on malliesimerkki siitä, miten integraatio toteutetaan perusterveydenhuollon kanssa. Meillähän on jo useita lähikardiologiayksikköjä. Nyt Tampereella rakennetaan hyvin läheistä yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa.

Juvonen painottaa, että juuri integraatiosyistä 8 tähden sairaalassa valittiin vähittäinen eteneminen.

-Yhteistä toimintarakennetta tehdään potilasryhmä tai hoitoprosessi kerrallaan. Integraation takia ei ole valittu fuusiota, vaan hoitoketjukohtainen eteneminen.

Kovenevassa kilpailussa on Juvosen mukaan rakennettava myös vahva erikoissairaanhoito, jotteivät palvelut karkaa hallitsemattomasti maakunnan ulkopuolelle.

-Siinä tilanteessa integraation rakentaminen olisi huomattavasti vaikeampaa.

Hän myös korostaa, että pian alkavassa sairaalayhteistyön suunnittelussa maakuntavalmistelun pitää olla mukana.

-Meillä on valtava keskustelun tarve tästä. Yhteistyö ministeriöiden kanssa on ollut sujuvaa. Tämäkin asia on vain keskusteltava kunnolla, jotta ymmärrys puolin ja toisin kasvaa.

Alivaltiosihteeri Nerg huomautti jälleen kerran, että tulossa on valtava uudistus ja sen olisi syytä vihdoin toteutua.

-Sote siirtyy maakuntiin, mutta sinne siirtyy valtavasti muutakin. Rahoitus tulee yleiskatteellisena valtiolta. Sillä on kaikki hoidettava. Valtion ja maakunnan kesken tästä on jatkuva neuvottelumenettely.

Hän korosti myös sitä, että kunnille jää runsaasti tehtäviä.

-Kunta ja maakunta ovat rinnakkaisia toimijoita. Kunta ei ole maakunnalle alisteinen. FL

Numeroita
Suomeen syntyy 18 maakuntaa, joilla on laajat tehtävät.Niiden järjestämiksi siirtyvät sote-palvelut, mutta myös ely-kusten ja TE-toimistojen tehtävät, pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, lomitus ja maaseutuhallinto.Muutos tapahtuu vuoden 2020 alussa, jos eduskunta kesällä hyväksyy asiaan liittyvän lakipaketin.Suomeen jää 295 kuntaa, joilla on mm. sivistys- ja hyvinvointitehtäviä sekä kaavoitus.190organisaatiota tuottaa sote-palveluja tällä hetkellä.Kanta-HämeMaakunnassa on nyt noin 173000 asukasta.Vuoden 2040 asukasluvuksi arvioidaan vähintään 180000.Vuoteen 2040 yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu.Sote-uudistus koskee noin 6300 työntekijää.

Uusimmat

Fingerpori

comic