Lounais-Häme

Sairaaloiden superbakteeri MRSA on loikannut ihmisestä lehmään ja takaisin, selvitti geenitutkimus

Helsinki
02.09.2018, 21:20

Kotimaa

Sairaaloissa vakavia infektioita aiheuttava superbakteeri MRSA-stafylokokki on evoluutionsa aikana loikannut ihmisestä lehmään ja takaisin, selvitti kansainvälinen geenitutkimus, jossa oli mukana myös Helsingin yliopiston professori Jukka Corander.
Superbakteerit ovat bakteereita, jotka ovat kehittäneet vastustuskyvyn useimpia yleisiä antibiootteja vastaan. Antibioottien liikakäytön vuoksi tällaiset bakteerit ovat lisääntyneet maailmalla nopeasti.
– MRSA:n tapauksessa nämä bakteerit ovat myös levinneet sairaaloissa lähes maailmanlaajuisesti, kertoo professori Corander tiedotteessa.

Loikka ihmisestä lehmään ja takaisin

Bakteerien genomeja tutkimalla selvisi, että nykyisin sairaaloiden vitsauksena oleva, antibiooteille vastustuskykyinen superbakteerien kanta on lähtöisin lehmistä.
Lehmät eivät kuitenkaan ole näiden bakteerien alkuperäinen isäntälaji. Tutkijat päättelivät bakteerien geeneistä, että ne ovat tuhansien vuosien aikana oppineet hyppäämään ihmisestä lehmään ja takaisin.
Alkuperäinen isäntälaji stafylokokeille oli tutkijoiden mukaan ihminen. Bakteerit loikkasivat ihmisestä lehmään aikakaudella, jolloin ensimmäiset villieläimet kesytettiin tuotantoeläimiksi.
Kansainvälisen ryhmän tutkimus ilmestyi Nature Ecology & Evolution -tiedejulkaisussa.

https://www.nature.com/articles/s41559-018-0617-0

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti