Lounais-Häme

Sairaanhoitopiiri aikoo nostaa asiakasmaksuja ensi vuonna

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suunnittelee asiakasmaksujen nostoa lain sallimaan maksimiin ensi vuonna.

Taustalla tässä on jäsenkuntien haluttomuus pitää kiinni joitakin vuosia sitten sovitusta talouden tasapainottamisohjelmasta.

Maksujen täysimääräinen nosto tarkoittaa esimerkiksi poliklinikkamaksun nousua 32,70 eurosta 41,70 euroon. Hoitopäivä maksaisi nykyisen 38,80 euron sijasta 49,50.

 

Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota tiistaina. Siitä päättää yhtymävaltuusto joulukuussa.

Useat kunnat ovat esittäneet, että sovitusta 4 prosentin kuntamaksujen korotuksesta voitaisiin luopua ja tasapainottamisohjelmaa jatkaa vuodella 2019 loppuun.

Näillä näkymin sairaanhoitopiirin toiminta päättyy tuolloin. Se siirtyy maakuntien vastuulle, jos soteuudistus toteutuu.

 

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti olla nostamatta perusterveydenhuollon asiakasmaksuja ensi vuonna, mutta edellytti samalla sairaanhoitopiiriltä, että se nostaa maksut sallittuun maksimiin. Myös Forssa, Humppila ja Tammela ovat olleet samoilla linjoilla.

Osa kunnista ei ole ottanut asiakasmaksujen korottamiseen kantaa, mutta edellyttää kuitenkin, että sairaanhoitopiiri saa katetuksi kumulatiivisen alijäämänsä, jota ennustetaan vuoden 2017 lopussa olevan 12–14 miljoonaa euroa.

Pahimmillaan sitä oli vuonna 2013 lähes 26 miljoonaa.

Jos alijäämää ei kateta vuoden 2019 loppuun mennessä, se lankeaa jäsenkuntien maksettavaksi.

 

Ensi vuoden budjetissa varaudutaan myös jo uuden Kantasairaalan rakentamiseen 13,3 miljoonalla eurolla, josta osa kuluu suunnitteluun, osa tontin hankintaan. Tavoitteena on tontti Harvialantien ja Viipurintien risteyksestä. Neuvottelut siitä ovat yhä kesken.

Sairaalahankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu noin 350–400 miljoonaa euroa, jos samaan yhteyteen tehdään tilat myös perusterveydenhuollolle ja joillekin sosiaalipalveluille. Rakentamisen pitäisi alkaa 2020.

 

Riihimäen sairaalassa saneerataan tiloja mm. terveyskeskuksen vastaanottotiloiksi lähivuosina noin 2 miljoonalla eurolla.

Vaikka suunnitteilla on uusi keskussairaala, myös vanhaa joudutaan korjaamaan. Synnytyssalien sisäilmaongelmia pyritään korjaamaan lähivuosina yli 2 miljoonalla eurolla.

Eri osastojen suihkutiloja korjataan lähivuosina 600 000 eurolla. FL

 

Talousarvio
Sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvat kaikki Kanta-Hämeen kunnat.Toimintakuluja ensi vuonna209miljoonaa euroa.Toimintatuotoiksi arvioidaan 228 miljoonaa euroa.Vuosikate 18,6 ja poistot 10,5 miljoonaa euroa.Pitkäaikaista lainaa otetaan noin 26,6 ja maksetaan pois 13,1 miljoonaa euroa.Kunnat maksavatKuntamaksut nousevat 0,69 prosenttia.Yhteensä niistä kertyy 197,6 miljoonaa euroa.Asiakasmaksuista kertyy10,3miljoonaa euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti