Lounais-Häme Forssan seutu

Sairaanhoitopiiri haluaisi ottaa lisää vastuuta Forssan erikoislääkäripalveluista – Ehdotus nyt hykyn käsissä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on tehnyt ehdotuksen, jonka mukaan sairaanhoitopiiri tarjoaisi nykyistä laajempia palveluja myös Forssan seudulla.
Erikoislääkärien rekrytoiminen Forssan sairaalaan on ollut vaikeaa jo aiemmin, eikä tilanne ole tulevaisuudessa ainakaan helpottumassa monen virkalääkärin jäädessä eläkkeelle ja lääkärien aiempaa tarkemman erikoistumisen myötä. Kuva: Tapio Tuomela
Erikoislääkärien rekrytoiminen Forssan sairaalaan on ollut vaikeaa jo aiemmin, eikä tilanne ole tulevaisuudessa ainakaan helpottumassa monen virkalääkärin jäädessä eläkkeelle ja lääkärien aiempaa tarkemman erikoistumisen myötä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (hyky) pohditaan tällä hetkellä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) mahdollisuutta ottaa aiempaa suurempaa roolia seudun erikoislääkäripalvelujen tarjoajana.

Keskustelut hykyn ja sairaanhoitopiirin välillä aiheesta aloitettiin viime vuoden puolella.

KHSHP teki hykyn yhtymähallituksen ja johtavien viranhaltijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta maaliskuussa konkreettisen ehdotuksen siitä, millaisia uusia avohoidon palveluja sairaanhoitopiiri voisi Forssan seudulle tarjota. Ehdotus sisälsi myös alustavia kustannuslaskelmia.

– Olemme nyt vain tukeneet hyvinvointikuntayhtymän palveluntuotantoa. Esimerkiksi monia erikoisalojen lääkäreitä on ollut sairaanhoitopiiriltä vuokralla Forssassa. Mietimme, olisiko järkevää, jos sairaanhoitopiiri ottaisi palveluntuotannosta tältä osin kokonaisuudessaan enemmän järjestämisvastuuta, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta sanoo.

Koronakriisi katkaisi asian etenemisen muutamaksi kuukaudeksi. Ehdotuksesta keskustellaan maanantaina hykyn yhtymähallituksessa, ja se tuodaan esityksen kautta päätettäväksi todennäköisesti sitä seuraavaan kokoukseen.

Lääkäripula vaivaa

Hykyn yhtymäjohtaja Katariina Korhonen pitää ehdotusta järkevänä, sillä hänen mukaansa sillä voitaisiin varmistaa erikoislääkäripalvelujen saatavuus Forssassa myös tulevaisuudessa.

Mallissa Forssan sairaalassa palvelevat erikoislääkärit olisivat sairaanhoitopiirin palkkalistoilla. Samat lääkärit liikkuisivat keskussairaalan, Riihimäen sairaalan ja Forssan sairaalan välillä sen mukaan, kuinka paljon missäkin tarvitaan kyseisen erikoistumisalan lääkäriä. Organisaatiorajoja häivytettäisiin samalla, jotta lääkärien liikuttaminen eri toimipisteiden välillä sekä rahavirrat olisivat sujuvampia.

Seppo Ranta kirjoitti jo Forssan Lehdessä (9.6.) julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että enää ei kouluteta esimerkiksi uusia yleissisätautilääkäreitä tai yleiskirurgeja, vaan tietomäärän kasvaessa nykyaikana valmistuu aiempaa tarkemmin erikoistuneita ammattilaisia, kuten pelkkiin maksasairauksiin tai sydänsairauksiin erikoistuneita lääkäreitä.

– Meiltä on tulevina vuosina jäämässä useampi virkalääkäri eläkkeelle. Meille on vaikea rekrytoida erikoislääkäreitä, sillä emme saa palkattua lääkäriä vain yhdeksi päiväksi viikossa tai kahdeksi päiväksi kuukaudessa. Jos taas palkkaisimme erikoislääkärin täydeksi työajaksi, ei Forssassa riittäisi töitä. Lääkäreitä pitäisi palkata useampia korvaamaan aiempia yleissisätautilääkäreitä ja -kirurgeja, ja se ei olisi taloudellisesti mitenkään mahdollista, Korhonen sanoo.

Korhonen uskoo, että nykyistä laajemmalla yhteistyöllä sairaanhoitopiirin kanssa olisi myös mahdollista taata jatkuvuutta, sillä hykyssä on työskennellyt paljon vuokralääkäreitä määräaikaisilla sopimuksilla.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta toteaa, että tarkkojen kustannusarvioiden tekeminen on vielä turhan aikaista. Ensin tarvittaisiin hykyn periaatteellinen hyväksyntä mallille. Kuva: Tomi Vesaharju
Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta toteaa, että tarkkojen kustannusarvioiden tekeminen on vielä turhan aikaista. Ensin tarvittaisiin hykyn periaatteellinen hyväksyntä mallille. Kuva: Tomi Vesaharju

Kuluista ei vielä tietoa

Suurta roolia tässäkin asiassa näyttelee raha. Seppo Ranta ja Katariina Korhonen eivät kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa avata mallista tehtyjä alustavia laskelmia.

Laskelmat on tehty Kanta-Hämeen keskussairaalan erikoislääkäripalvelujen kustannusten mukaisesti, mutta todellisuudessa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle hinta ei olisi yksi yhteen sama.

– Kustannusarvioiden laskeminen ja mallin tarkempi suunnittelu vaativat paljon työtä, ja ennen kuin saamme hyvinvointikuntayhtymältä periaatteellisen hyväksynnän ehdotukselle, meidän ei ole järkeä viedä asiaa eteenpäin. Pallo on nyt hyvinvointikuntayhtymällä, Ranta sanoo. FL

Lue myös: Tuore tutkimustulos: Kanta-Hämeen keskussairaalan vetovoima on parantunut omassa maakunnassa, mutta ei muualla (FL 9.6.2020)

Ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen sopimus allekirjoitettiin – Hykyn saama hintalappu kasvoi hurjasti (FL 1.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic