Lounais-Häme Forssa

Sairaanhoitopiirin johtaja laski, mitä yöpäivystyksen lakkautus maksaisi Forssan seudun kunnille

Forssan seudun kunnille tulisi vuonna 2023 sairaanhoitopiiriltä vajaa miljoona euroa suurempi lasku, jos sairaalan yöpäivystys lakkautettaisiin.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus päättää Forssan sairaalan yöpäivystyksen jatkosta maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus päättää Forssan sairaalan yöpäivystyksen jatkosta maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta kertoo, että jos yöpäivystys lakkautettaisiin Forssassa, mutta mikään muu ei muuttuisi, sairaanhoitopiiri laskuttaisi Forssan seudun kunnilta kolmen vuoden päästä vajaa miljoona euroa nykyistä enemmän.

– Summa on laskettu niin, että keskimääräinen yöpäivystysasiakas meillä maksaa kunnalle yleensä noin 600 euroa ja Forssan sairaalassa on käynyt keskimäärin viisi asiakasta yössä. Tässä laskutoimituksessa kaikki viisi keskimääräistä asiakasta kävisivät jatkossa Hämeenlinnassa, Ranta sanoo.

Yhtymäjohtaja Katariina Korhonen ei kerro julkisuuteen laskelmia kustannuksista muun muassa kilpailutuksen salassapitoon vedoten. Vertailukuja siihen, mitä yöpäivystys maksaisi kunnille, jos se säilytetään Forssassa, on siis vaikea arvioida. Esimerkiksi henkilöstökustannusten nousu tai kilpailutusten tulokset saattavat nostaa kuluja. Lokakuussa Terveystalo ilmoitti korottavansa päivystyksensä optiovuoden hintaa noin 500 000 eurolla, mikä johti yöpäivystyksen uuteen kilpailutukseen.

Vuosi 2023?

Jos Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus päätyisi maanantain kokouksessaan yhtymäjohtajan esityksen mukaisesti lakkauttamaan Forssan sairaalan yöpäivystyksen, seudun kuntien sairaanhoitokustannuksiin ei tulisi kasvua vielä tänä vuonna. Yöpäivystyksen lakkautuksen todelliset taloudelliset vaikutukset hyvinvointikuntayhtymän alueen kuntiin nähtäisiin vasta vuonna 2023.

Tämä johtuu siitä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntamaksut neuvotellaan 11 jäsenkunnan kanssa kiinteiksi aina vuodeksi kerrallaan. Maksut jaetaan alueen kuntien kesken kunkin kunnan asukkaiden edellisen 2,5 vuoden palvelujen käytön mukaisesti.

Tänä vuonna sairaanhoitopiirin kuntamaksut ovat kaikkiaan 201 miljoona euroa, josta Forssan seudun kuntien maksettavaa on 25,8 miljoonaa.

Hintojen vertailu haastavaa

Julkisessa keskustelussa on nostettu esille, että tavallisen yöpäivystyspotilaan hoito maksaisi Forssan sairaalassa 235 euroa ja Hämeenlinnassa 900 euroa. Rannan mukaan keskimääräinen yöpäivystysasiakas kuuluu 600 euron hintaryhmään.

Yhtymäjohtaja Katariina Korhonen huomauttaa, että keskussairaalan ja Forssan sairaalan yöpäivystyksen hinnat eivät ole suoraan verrannollisia. Hämeenlinnassa kuntahinnastossa yöllä päivystyksen hinta on eri kuin päivällä, Forssassa hinta on sama vuorokauden ympäri. Lisäksi Forssan sairaalassa hintaryhmiä on kolme, Hämeenlinnassa viisi, ja niiden sisällöissä on eroja.

– Yöpäivystyksessä käy potilaita laidasta laitaan. Vakavasti sairaanhan tuleekin mennä suoraan keskussairaalaan ilman meillä käymistä. Forssassa on hoidettu tähänkin asti lähtökohtaisesti kevyempiä tapauksia, Korhonen sanoo. FL

Aiemmin aiheesta: Yöpäivystyksen kohtalosta päätetään maanantaina – Yhtymäjohtajan kanta ei ole muuttunut

Yöpäivystyspotilaan hintoja kunnalle

Forssan sairaala, ympäri vuorokauden

Ryhmä 1, 160 €: Kliininen tutkimus, ei laboratoriokokeita eikä röntgentutkimuksia, pienen haavan liimaus tai ompelu

Ryhmä 2, 235 €: Kl. tutk., laajempia laboratoriotutkimuksia, thorax, yksinkertainen toimenpide (esim. kipsaus)

Ryhmä 3, 390 €: Kl. tutk., laajemmat röntgenselvitykset, uä-tutkimus, runsaasti laboratoriotutkimuksia, vaativa toimenpide, rytminsiirto, isot haavat, verensiirrot

K-Hämeen keskussairaala, yöllä, suluissa hinta päivällä

Ryhmä 1, 230 € (80 €): Lääkärin tai hoitajan vastaanotto, johon voi liittyä pieni toimenpide (esim. haavan liimaus, sidos) tai vieritesti (ei röntgen- tai lab.tutkimuksia)

Ryhmä 2, 600 € (120 €): Kl. tutk., 1–4 laboratoriokoetta, ei röntgentutkimuksia, toimenpide (esim. haavan ompelu, vaativa sidos), asiantuntijakonsultaatio

Ryhmä 3, 900 € (270 €): Kl. tutk., väh. 5 laboratoriokoetta, röntgentutkimus, uä-tutkimus, toimenpide (esim. kipsaus)

Keskussairaalassa on myös ryhmä 4, johon kuuluu esim. sydäninfarktipotilas, sekä ryhmä 5, johon kuuluvat esim. aivoinfarktipotilaat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat