Lounais-Häme Hämeenlinna

Sairaanhoitopiirit ovat perustamassa yhteistä laboratorio-osakeyhtiötä

Ison osakeyhtiön toimiala olisi lähes koko maa.

Sairaanhoitopiirit ovat perustamassa lähes koko maan kattavaa laboratoriota. Jos hanke etenee, Suomeen jää kaksi isoa julkisen terveydenhuollon laboratoriopalvelujen tuottajaa: pääkaupunkiseudun Huslab ja muut sairaanhoitopiirit kattava uusi osakeyhtiö.

Fimlabin ja Nordlabin omistajina olevat sairaanhoitopiirit sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat käynnistämässä selvitystä osakeyhtiön perustamisesta. Myös Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä Islab päättää lähiviikkoina lähteekö mukaan selvitykseen.

– Uusi osakeyhtiö tulisi olemaan suuruusluokaltaan selvästi Huslabia suurempi. Laboratoriotutkimuksia tehtäisiin vuosittain yli 30 miljoonaa, kun Huslabilla määrä on noin 25 miljoonaa, arvioi Nordlab-liikelaitoskuntayhtymän toimitusjohtaja Rauno Luttinen.

Osakeyhtiön toiminta-alueella olisi noin kolmen miljoonan asukkaan väestöpohja.

 

Voimavarojen yhdistämisellä tavoitellaan tehokkuutta ja kustannusten pitämistä kurissa. Säästöjä uskotaan saatavan esimerkiksi hallinnollisten päällekkäisyyksien poistolla ja tietotekniikan yhtenäistämisellä.

– Yksi mahdollisuus on myös kehittää eri laboratoriokeskusten keskinäistä työnjakoa, Luttinen toteaa.

Kustannustehokkuuden tavoittelu ei näy tavallisen kansalaisen palveluissa. Laboratorionäytteiden otto on tarkoitus pitää edelleen lähellä asiakkaita. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Rauno Ihalaisen mukaan muutos näkyy näytteiden analytiikassa.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen pitää suurta yksikköä positiivisena kehityksenä, joka pitää kustannukset kurissa ja mahdollistaa palvelujen kehittämisen.

 

Laboratorioyhteistyötä kehitetään riippumatta siitä, miten sote-uudistuksesta päätetään eduskunnassa. Jos sote toteutuu, palvelujen järjestäminen siirtyy sairaanhoitopiireiltä maakunnille, mutta yhteisyhtiö tuottaa edelleen sairaaloiden tarvitsemat palvelut.

Rauno Ihalainen pitää tärkeänä askelena, että sairaanhoitopiirit varautuvat tuottamaan laboratoriopalveluja sekä julkiselle että yksityisille markkinoille.

Viime kesänä Fimlab, Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Satakunnan sairaanhoitopiiri perustivat markkinaehtoisen laboratorio-osakeyhtiön, M-labin. Sen tarkoitus on tuottaa palveluja yksityiselle terveydenhuoltoalalle.

– Vuosi sitten vireillä oli iso Fimlabin ja Nordlabin yhteinen osakeyhtiö, joka olisi voinut osallistua soten valinnanvapauslainsäädännön edellyttämiin kilpailutuksiin. Tilanne on muuttunut, mutta perustettu M-lab toimii markkinaehtoisesti ja tuleva yhteistyöosakeyhtiö tuottaa palvelut julkisille sairaaloille, Rauno Ihalainen kertoo.

 

Fimlabin ja Nordlabin julkisen terveydenhuollon, akuuttihoidon ja erikoissairaanhoidon palveluja tuottavan laboratorio-osakeyhtiön selvitystyön on tarkoitus käynnistyä lähiviikkoina.

Parhaillaan odotellaan sairaanhoitopiirien hallitusten ja Pohjois-Savon liikelaitoskuntayhtymän tekevän päätökset mukaan lähdöstä.

Selvitys valmistuu maaliskuussa, jonka jälkeen käynnistyy osakeyhtiön valmisteluvaihe ja päätöksenteko. FL

 

 

Yhteenliittymä

Fimlab

Suomen suurin laboratorioalan yritys. Tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja omistajasairaanhoitopiireissään eli Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa lähes 100 toimipisteessä noin 750 ammattilaisen voimin.

Nordlab

Omistavat Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Islab

Omistajina Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat