Lounais-Häme

Saisiko olla alkoholiton drinkki?

Nuorissa on tulevaisuus. Valtakunnallinen kouluterveyskysely kertoo, että tänä vuonna 8.–9.-luokkalaisista lähes 62 prosenttia ei pelaa päihteiden kanssa. Vuonna 2000 silloisista 8.–9.-luokkalaisista raittiiksi lukeutui vain 25 prosenttia.

Nykynuorista enää 6,9 prosenttia tupakoi päivittäin.

Ehkäisevän päihdetyön pop up -tapahtumassa Jokioisilla baarimikko Lasse Lehtonen ravintola Statuksesta tarjoili nuorille hyvällä menestyksellä alkoholittomia drinkkejä.

-On makeaa ja kirpeää ja kaikkea siltä väliltä.

Alkoholittomia juomien suosio on Lehtosen mukaan kasvamassa.

-Hitaasti mutta varmasti.

Alkoholittomia drinkkejä tilaavat erityisesti he, jotka ovat tulleet esiintyjäiltaan nauttimaan musiikista.

Lehtonen on koko velho luomaan erilaisia alkoholittomia drinkkejä, mutta valitettavasti huonompi keksimään niille nimiä.

-Löytyy laidasta laitaan ja joka makuun.

Sairaanhoitaja Anna Kenni Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän A-klinikalta ja ehkäisevästä päihdetyöstä kiitti ravintola Statuksen aktiivisuutta ehkäisevässä päihdetyössä..

Perjantainen pop up -tapahtuma Jokioisilla tarjosi tietoa ehkäisevästä päihdetyöstä ja innosti valitsemaan alkoholittoman vaihtoehdon.

Nuorten päihteidenkäyttö on usein toistuva keskustelun aihe niin Jokioisilla kuin muuallakin seudulla, taustoitti erityisnuorisotyöntekijä Sanni Ristolainen Jokioisten kunnasta.

Pop up -tapahtuman lähtökohtana oli ehkäisevän päihdetyön yhteisölähtöisyys, jossa eri toimijat pyrkivät osaltaan päihdehaittojen ehkäisyyn. Tarkoituksena oli myös tehdä ehkäisevää päihdetyötä näkyväksi.

Nuoret saivat pop up -tapahtumassa entisessä kukkakaupan tilassa osallistua myös ”tilataideteoksen” luomiseen ehkäisevän päihdetyön hengessä. Taulu kyseli päihteidenkäytöltä suojaavia tekoja ja vaihtoehtoja päihteiden käytölle ja nuoret kiinnittävät tauluun vastauksiaan.

Musiikista vastasi jokioislainen dj Emppu. Tapahtuma tarjosi myös päihdetietoutta.

-On hyvä välillä pysähtyä miettimään päihteiden käyttöä, muistutti Anna Kenni.

Tapahtuma ajoittui ehkäisevän päihdetyön viikolle. Teemaviikko vinkkaa: ”Koska on hyvä hetki – Ota päihteet puheeksi”.

Varsinaisesti ehkäisevän päihdetyön viikon teema keskittyy ikäihmisten päihteidenkäytön puheeksi ottoon, mutta yhtä hyvin niin voi tehdä nuoren kanssa.

Ehkäisevän päihdetyön tapahtuman järjesti Jokioisten kunta yhteistyössä hyvinvointikuntayhtymän, Statuksen ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic