Lounais-Häme

Saitko joululahjaksi vääränkokoiset vaatteet vai kaksi samanlaista kirjaa? – Vaihda lahjasi ennen loppiaista!

Vääränkokoisen tai vääränlaisen joululahjan voi vaihtaa monessa liikkeessä loppiaiseen saakka. Jotkut yritykset vaihtavat tuotteen jopa rahaan.
Forssan Intersportin myyjän Clarissa Pajukosken mukaan joululahjoja vaihdetaan joulun jälkeen kymmeniä. Tähän mennessä on vaihdettu ainakin vääränkokoisia kerrastoja ja yhdet liian pitkät sukset. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun yritykset näyttävät olevan erittäin joustavia joululahjojen vaihtamisessa ja palauttamisessa.

Riippuu kuitenkin liikkeestä ja yrittäjästä, millaiset vaihto-oikeudet se tarjoaa. Kuluttajasuojalaki ei suojele lahjan saajaa tässä asiassa.

 

Pääsääntöisesti joululahjan voi käydä vaihtamassa loppiaiseen mennessä, eli lahja tulisi vaihtaa viimeistään sunnuntaina 6. tammikuuta. Forssan Prismassa voi lahjan vaihtaa vielä maanantaina 7. tammikuuta.

Jotkut liikkeet voivat antaa palautettavan tuotteen jopa rahana, jos mikään kaupan tuote ei tunnu miellyttävän lahjansaajaa. Tuotteen vaihtaminen rahaksi on yleensä kuitenkin viimeinen vaihtoehto.

Jotkut marketit, kuten Forssan Prisma suostuvat vaihtamaan lahjan vain samanarvoiseen tuotteeseen tai tuotteisiin.

 

Liikkeistä kerrotaan, että vaihtotilanteessa asiakas on yleensä se, joka voittaa.

Joulunjälkeiset alennusmyynnit saattavat tuoda lisäetua asiakkaalle.

Jos lahjansaaja haluaa vaihtaa esimerkiksi saamansa vaateen toisenlaiseen tuotteeseen, hän saattaa löytää tuotteen alennuksesta. Parhaassa tapauksessa lahjan arvo riittää kattamaan parikin alennuksessa olevaa tuotetta.

– Toivomme kuitenkin, ettei vaihto-oikeutta käytettäisi väärin, Forssan Prisman johtaja Minna Hovila-Myllylä sanoo.

Usein asiakkaat ovatkin rehellisiä.

Esimerkiksi vaatteita vaihdetaan pääsääntöisesti koon ollessa väärä ja tavaroita lähinnä silloin, kun lahjaksi on tullut kaksi samanlaista.

Prisman palvelupäällikön Mira Nurmen mukaan joululahjojen vaihto alkoi jo tapaninpäivänä. Eniten vaihdetaan vääränkokoisia tekstiilituotteita sekä leluja, joita lapsi on saanut kaksin kappalein.

Vaikka yritykset näyttävät olevan erittäin joustavia joululahjojen vaihtamisessa, ne ovat tarkkoja vaihdettavan tuotteen kunnosta. Tuotteet vaihdetaan tai palautetaan vain myyntikuntoisina ja mieluiten kuittia vastaan.

CD-levyt, elokuvat ja pelit pitää palauttaa muoveissaan, vaatteiden laput täytyy pääsääntöisesti olla vielä paikallaan, vaikka niistä olisikin leikattu hinta pois. Kirjoissa ei saa olla omistuskirjoituksia.

– Tuotteen tulee olla siinä kunnossa, että sen voi myydä uudelleen, Henri Manninen Forssan Intersportista sanoo.

 

Kuitin suhteen yritykset sen sijaan joustavat.

Vaikka kuitti olisi hyvä ottaa mukaan vaihtotilanteeseen, kannattaa vääränkokoisen vaatteen tai vääränlaisen tuotteen vaihtamista yrittää, vaikka kuitti olisikin jo hävinnyt.

Jos lahjan palauttaja voi jollakin tavalla osoittaa, että tuote on ostettu juuri kyseisestä liikkeestä ja pystyy vielä kertomaan milloin osto on tehty, lahjan vaihto saattaa onnistua ilman kuittiakin.

– Meidän kannaltamme kuitti olisi kuitenkin erittäin suositeltava, jotta saamme selville lahjan ostopaikan ja arvon. Jos kuittia ei ole, emme voi tietää lahjan arvoa, koska se on saatettu ostaa vaikka jonkin tarjouskampanjan aikana, Suomalaisen Kirjakaupan Forssan myymälän myyjä Marianne Filppu sanoo.

 

Forssalaisista liikkeistä kuitenkin kerrotaan, että lahjojen vaihtotilanteissa käytetään maalaisjärkeä ja tapauskohtaista harkintaa. Yleensä ongelmallisetkin tapaukset on kuitenkin saatu ratkaistua.

– Toki lahjanantaja voi ensi jouluna miettiä, ostaisiko mieluummin lahjakortin liikkeeseen kuin tuotteen tai vaatteen, jonka sopivuudesta ei ole varma, Minna Hovila-Myllylä ehdottaa. FL

Ota nämä asiat huomioon

Vaihda vääränlainen joululahja mahdollisimman pian, viimeistään loppiaisena.

Huolehdi, että vaihdettava lahja on siinä kunnossa, että liike voi myydä sen uudelleen.

Vaikka lahjasta on irrotettu hinta, sen voi yhä vaihtaa.

Lahjan ostajalta kannattaa pyytää kuitti. Se helpottaa vaihtoa.

Pääsääntöisesti voit vaihtaa saamasi lahjan mihin tahansa samanarvoiseen tuotteeseen liikkeessä. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat riippuen yrityksestä.

Joissakin yrityksissä voit saada tuotteen rahana tai lahjakorttina, jos et löydä mitään, mihin haluaisit lahjan vaihtaa.

Verkkokaupasta ostettuja tuotteita ei välttämättä voi vaihtaa.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic