Lounais-Häme

Saitko muovinpuristimen jumiin?

Forssaan asennettiin uudet kartonki- ja muovipakkausten keräyspisteet Prisman, Citymarketin ja K-Supermarketin pihoihin noin vuosi sitten.

Kartonkipakkausten keräyspisteet puristavat automaattisesti sinne heitetyn pahvin. Muovipakkausten keräyspisteet sen sijaan pitää kierrättäjän itse puristaa.

Käytännössä puristaminen tapahtuu vain yhtä vihreää nappia painamalla. Tämä on kuitenkin tuottanut forssalaisille päänvaivaa.

Jokaisen keräyspisteen luona on ohje, jossa kerrotaan, mitä nappia kuuluu painaa, jotta puristin käynnistyy. Osa kierrättäjistä jättää kuitenkin napin painalluksen kokonaan väliin ja osa painaa hätästop-nappulaa kesken puristusprosessin, mikä saa koko laitteen jumiin.

Kun laite on jumissa, se pitää erikseen käydä vapauttamassa.

Oikea tapa kierrättää muovipakkaukset on heittää muovi sisään ja painaa kerran vihreää nappia. Puristin lopettaa toimintansa itsestään, kun se on saanut työnsä tehtyä.

Ekopisteitä hallinnoivan Suomen Pakkauskierrätys Ringin mukaan forssalaiset käyttävät melko aktiivisesti Prisman ja Citymarketin keräyspisteitä, mutta K-Supermarketin piste on vähäisemmässä käytössä. Yrityksen tiedottajan Tiia Talvitien mukaan ihmisillä voi olla kynnys viedä kierrätettävät pakkaukset uudennäköisiin laitteisiin.

-Moni saattaa kuvitella, että kaupan pihassa sijaitsevan ekopisteen puristimet ovat kaupan käytössä. Ne on kuitenkin tarkoitettu kuluttajille, Talvitie sanoo. FL

Miten puristinta käytetään?
Kartonkipakkaukset: Litistä kartonkipakkaukset ja työnnä ne syöttöaukosta kunnolla sisään. Laite puristaa itse kartongit, joten mitään nappia ei tarvitse painaa.Muovipakkaukset: Älä laita eri muovilaatuja olevia pakkauksia sisäkkäin. Irrota korkit ja kannet, laita ne säiliöön erikseen. Voit kuitenkin tuoda muovipakkaukset muovipussiin pakattuna. Työnnä pakkaukset kunnolla sisään. Paina vihreää starttinappulaa, jos sellainen on. Pakkaukset siirtyvät puristimessa eteenpäin, ja laite pysähtyy itsestään. Älä paina hätästop-nappulaa syyttä. Se saa koko laitteen jumittumaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic