Lounais-Häme

SAK:n Eloranta: Hallituksen uusi linjaus pienten yritysten irtisanomisista ei tyydytä meitä

Helsinki
29.09.2018, 15:54

Kotimaa

Hallituksen uusi linjaus pienten yritysten irtisanomissuojasta on informoitu palkansaajajärjestöille, eikä se meitä tyydytä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Ongelmat, jotka liittyvät työntekijöiden asettamiseen eriarvoiseen asemaan pienissä yrityksissä jäävät, vaikka raja laskee. Meille jäsen 20 hengen yrityksessä on ihan yhtä arvokas kuin jäsen 10 hengen yrityksessä. Kaikki juridiset ongelmat, joita lainsäädäntöön liittyy, ovat edelleen olemassa, Eloranta sanoi lauantaina STT:lle.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut, että hallitus voi joustaa siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi. Aiemmin rajaksi on ehdotettu alle 20 hengen yrityksiä, mutta raja saattaa madaltua. Sipilän mukaan myös työttömyysturvan karensseihin liittyviin huoliin voisi löytyä ratkaisu.
Hallitus on luvannut, että uusista linjauksista kerrotaan tarkemmin ensi viikolla. SAK arvioi tilannetta omassa hallituksessaan maanantaina.
Keskiviikon poliittiseen lakkoon osallistumisesta ovat tähän mennessä ilmoittaneet Teollisuusliitto, PAM, Pro, Sähköliitto ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL). Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT pohtii asiaa ensi viikolla oman hallituksensa kokouksessa, viestitti AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen STT:lle.
AKT on jo toteuttanut ylityökieltoja usean muun ammattiliiton lailla.

EK: Irtisanomisuudistuksen merkitys pieni suhteessa kielteisiin vaikutuksiin

Isompia työnantajia edustava EK jyrähti lauantaina, ettei hallituksen kaavaileman irtisanomisuudistuksen merkitys ole missään suhteessa jatkuvien ja lisääntyvien lakkojen ja muiden työtaisteluiden kielteisiin vaikutuksiin.
– Hyvin nopeasti ylityökieltojen ja työnseisausten yhteenlaskettu negatiivinen vaikutus Suomen taloudelle on merkittävämpi kooltaan kuin tämä asia, josta nyt hallitus ja palkansaajajärjestöt kiistelevät, sanoi EK:n johtaja Ilkka Oksala STT:lle.
Oksala vetoaa sekä maan hallitukseen että palkansaajajärjestöihin, jotta ne löytävät nopeasti kiistaan molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.
– Molemmat osapuolet tietävät kyllä ne elementit, joista ratkaisu voisi syntyä. Nyt on kysymys vain siitä, löytyykö molemmilla osapuolilla riittävästi tahtoa, Oksala sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic