Lounais-Häme

SAK:n Eloranta irtisanomislakihankkeen vastustamisesta: Jokainen liitto päättää toimista

Työmarkkinasyksy lämpenee nopeasti, mutta SAK:n hallitus ei lyönyt vielä maanantain kokouksessaan kaikkia kortteja pöytään. SAK:n hallitus totesi, että järjestölliset toimenpiteet aloitetaan, jos maan hallitus ei luovu irtisanomislakihankkeestaan.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan SAK:ssa ei vieläkään ymmärretä, miksi lakihanke pitäisi ylipäätään toteuttaa.

– Työllisyysvaikutuksia ei ole ja tämä pelkästään näyttää johtavan työmarkkinahäiriöihin ja epäselvään oikeudelliseen tilanteeseen työelämässä ja työpaikoilla, Eloranta sanoi SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.

Valmistelussa on lakihanke, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä.Toimien aikataulua ja laajuutta ei kerrota etukäteenElorannan mukaan jokainen jäsenliitto päättää ja informoi omista toimenpiteistään silloin kun ne tehdään. SAK:n mukaan kaikki jäsenliitot ovat mukana, mutta toimien aikataulua, laajuutta ja tarkempaa sijaintia ei kerrota etukäteen.

– Me emme nyt ilmoita, että päivänä x on liitto y toimissa z, vaan jokainen liitto tekee omia päätöksiään ja informoi niistä, Elonranta sanoi.

SAK:n hallitus oli tänään koolla, ja pöydällä olivat toimet hallituksen suunnitelmien vastustamiseksi. SAK:n jäsenliitot ovat valmistelleet omia toimiaan ennen SAK:n hallituksen tämänpäiväistä kokousta.

Varoituksia hallitukselle suunnitelmien toteuttamisesta on sadellut myös STTK:laisista ja akavalaisista liitoista. Viime torstaina STTK:lainen Tehy ja akavalainen OAJ tulivat julkisuuteen tiukoilla kannanotoilla.

Ammattiliitoissa oli toiveita, että maan hallitus olisi pysäyttänyt lakihankkeen viime viikon budjettiriihensä yhteydessä. STT:n tietojen mukaan budjettiriihessä ei ollut vakavasti esillä lakihankkeen pysäyttäminen. Sen sijaan hallitus on matkan varrella keskustellut hankkeen etenemisestä ja muun muassa vastatoimista.

Kesän aikana maan hallitus perui toisen lakihankkeensa, josta oli päätetty huhtikuun kehysriihessä. Hallitus olisi halunnut sallia vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteltua syytä.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti