Lounais-Häme Forssan seutu

SAK:n Forssan Seudun paikallisjärjestö: Työnantajien harjoittama työntekijöiden halpuuttaminen täysin moraaliton teko

Janne Nieminen johtaa SAK:n Forssan Seudun paikallisjärjestöä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Janne Nieminen johtaa SAK:n Forssan Seudun paikallisjärjestöä. Kuva: Lassi Puhtimäki

SAK:n Forssan Seudun paikallisjärjestö piti vuosikokouksensa torstaina. Järjestö tuomitsee työnantajien harjoittaman työntekijöiden halpuuttamisen täysin moraalittomana tekona.

– On palkansaajien yhteinen asia puuttua työehtoshoppailuun. Emme hyväksy työehtoshoppailua palkkojen ja muiden työehtojen heikentämiseksi, kannanotossa todetaan.

Työehtosopimusten kilpailuttamisen ja halpuuttamisen estäminen on järjestön mukaan ammattiliittojen yhteinen asia.

– Ay-liikkeen on uskallettava puuttua työehtoshoppailuun. Avaimet työehtoshoppailun ratkaisemiseen ovat ammattiliitoilla ja voima vastustamiseen työntekijöillä.

Työehtoshoppailua tehdään paikallisjärjestön mukaan ainakin kahdella tapaa. Työnantaja voi siirtää työntekijänsä huokeamman työehtosopimuksen piiriin vaihtamalla työnantajajärjestöä. Toinen keino on yhtiöittää tai ulkoistaa osa toiminnoista työnantajalle halvemman työsopimuksen alle.

– Taloudellinen hyöty tulee aina työnantajalle, joka saavuttaa kilpailuetua muihin toimijoihin nähden. Työntekijä sen sijaan joutuu tekemään samaa työtä pienemmällä palkalla ja heikommilla muilla työehdoilla.

– Työntekijöiden järjestäytyminen on vahva viesti työnantajalle. Ammattiliittojen jäsenmäärän kehitystä seurataan herkällä silmällä myös työnantajapuolella. Työnantajat arvioivat koko ajan, kuinka vahvoja ja toimintakykyisiä neuvottelukumppaneita heillä on. Kun yhä harvempi työntekijä kuuluu ammattiliittoon, on liitoilla vähemmän neuvotteluvoimaa. Silloin työnantaja on se, joka sanelee palkat ja muut työehdot. Sitä emme halua, järjestö toteaa kannanotossaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic