Lounais-Häme

SAK:n pääekonomisti: Odotuksissa oleva työttömyysvakuutusmaksun aleneminen tekee kaavaillut veronkevennykset tarpeettomiksi

Helsinki
26.08.2018, 14:15

Kotimaa

Odotuksissa oleva työttömyysvakuutusmaksun aleneminen tekee ensi vuodelle kaavaillut veronkevennykset tarpeettomiksi, arvioi SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
Hallituspuolueilla on ollut nokkapokkaa mahdollisista ansiotuloverotuksen kevennyksistä tiistaina ja keskiviikkona pidettävän budjettiriihen alla. Kevennyksillä kompensoitaisiin kilpailukykysopimuksen tuomia maksukiristyksiä.
Vauhdilla parantunut työllisyystilanne on luonut tilaa työttömyysvakuutusmaksun alentamiseen. Se taas vaikuttaisi Kaukorannan mukaan niin, ettei palkansaajien verotus käytännössä kiristyisi ensi vuonna, vaikka ansiotuloverotus pysyisi ennallaan. Hän ei pidä tässä tilanteessa ansiotuloveron alennuksia tarpeellisina.
– Jos ottaa sen katsantokannan, että verotuksen kehittymistä verrataan vuodesta vuoteen ja jos siinä rupeaa syynäämään viimeisiä promilleja, voi sieltä löytää perusteet. Minusta mitään syytä sellaiseen promilletarkkuuteen ei ole, Kaukoranta sanoi.

Pienikin muutos tarkoittaa kymmeniä miljoonia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut useasti, että ansiotuloverotusta pitää tarkistaa niin, ettei kenenkään verotus kiristy ensi vuonna. Lähtöarvion mukaan tämä edellyttäisi suuruusluokaltaan 300 miljoonan euron veronalennuksia.
Työttömyysvakuutusmaksuissa jo 0,1 prosenttiyksikön muutos tarkoittaa noin 80:tä miljoonaa euroa, joten maksun alenemisella olisi nopeasti isot euromääräiset vaikutukset. Keväällä arvioitiin, että alennuksen haarukka voisi olla palkansaajien maksujen osalta 0,2-0,4 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaisi noin 160-320 miljoonan euron alennusta.
Työttömyysvakuutusrahaston hallitus käsittelee maksuasiaa tiistaina, ja rahaston hallintoneuvosto päättää torstaina esityksestään sosiaali- ja terveysministeriölle. Työttömyysvakuutusmaksuprosentit ensi vuodelle vahvistetaan laissa, jonka eduskunta käsittelee myöhemmin syksyllä.
Työttömyysvakuutusrahasto maksaa korvausrahoja työttömyyskassoille, jotka myöntävät jäsenilleen ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia. Sen tulot muodostuvat työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävistä työttömyysvakuutusmaksuista sekä sijoitustuotoista.

Millaiset puskurit työttömyysvakuutusrahasto tarvitsee?

Työttömyysvakuutusrahaston hallituksessa istuva Kaukoranta ei halua lähteä ennakoimaan millaisia maksumuutoksia on tulossa.
Palkansaajapuolelta on korostettu, että hyvinä aikoina olisi syytä kasvattaa työttömyysvakuutusrahaston puskureita. Työnantajapuolella on puolestaan pitemmällä aikavälillä korostettu maksujen pitämistä kohtuullisina.
EK:n pääekonomisti ja työttömyysvakuutusrahaston hallituksen jäsen Penna Urrila ei myöskään halua ennakoida rahaston hallituksen tulevan kokouksen ratkaisuja. Urrilan mukaan maksualennus kuittaa joka tapauksessa merkittävän osan kilpailukykysopimuksen tuomasta maksukiristyksestä.
– En halua lähteä ennakoimaan, mihin päädymme, Urrila sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti