Saksa ja Ranska laittoivat eloa porua herättäneeseen euroalueen budjettiin - Orpon mukaan Suomi pohtii vielä kantaansa

Bryssel
19.11.2018, 19:47

Talous

Saksan ja Ranskan ehdotusta euroalueen budjetista jäädään vielä makustelemaan Suomessa. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan on aivan liian aikaista arvioida, mitä mieltä Suomi on maiden ehdotuksesta.
Euromaiden valtiovarainministerit olivat maanantaina koolla Brysselissä arvioimassa talous- ja rahaliiton uudistuksia. Kokous oli ylimääräinen, sillä uudistusten kanssa alkaa tulla kiire ennen ratkaisevaa joulukuun huippukokousta.
Euroalueen budjetti on vain yksi uudistus monista. Se kuitenkin heräsi henkiin Saksan ja Ranskan lähetettyä yhteisen kirjeen euromaille pari päivää ennen kokousta.
Yhteinen rahapotti vahvistaisi maiden mukaan kilpailukykyä, lähentymistä ja euroalueen vakautta.
Hankkeen merkitys riippuu yksityiskohdista: mihin rahaa käytettäisiin, kuinka paljon ja miten rahoja hallinnoitaisiin.
STT:n näkemässä kirjeessä Saksa ja Ranska ehdottavat, että budjetti tulisi EU:n budjettikehysten sisään. Budjetti olisi tarkoitettu vain euromaille, ja EU-huippukokous päättäisi sen koon.

Jonkinlainen paperi kyllä syntyy…

Orpon mukaan paljon riippuu siitä, miten budjetti rahoitetaan ja mihin rahaa käytetään. EU:n budjettikehysten sisään voidaan periaatteessa varata rahaa, jolla tuettaisiin lähtökohtaisesti euromaita, kuuluu Suomen kanta.
– Jos tämä lähtee rakentumaan siihen suuntaan, että sillä tuetaan pysyvää rakenteellista uudistumista ja talouden kasvua euromaissa, ollaan oikeilla jäljillä, Orpo sanoi.
Sopivia tuen kohteita voisivat hänen mukaansa olla esimerkiksi koulutus tai muu inhimillinen pääoma.
Päätöksiä budjetista ja muista talous- ja rahaliiton uudistuksista on tarkoitus tehdä joulukuussa huippukokouksessa.
– Olen optimisti sen suhteen, että jonkinlainen paperi syntyy. Katsotaan sitten kuinka syvälle päästään, Orpo sanoi.
Muita pöydällä olevia uudistuksia ovat pankkiunionin viimeisteleminen eli muun muassa talletussuoja sekä Euroopan vakausmekanismin päivittäminen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic