Lounais-Häme

Saksa muisti juutalaisvainot aloittanutta kristalliyötä

Berliini
09.11.2018, 21:08

Ulkomaat

Saksassa vietettiin perjantaina niin kutsutun kristalliyön 80-vuotismuistopäivää. Kristalliyön katsotaan aloittaneen natsien juutalaisvainot.
Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi liittopäiväpuheessaan, että kristalliyön väkivalta marraskuun 9. päivänä vuonna 1938 oli merkki Saksan liukumisesta sivilisaatiosta barbariaan. Hän linjasi, ettei Saksa voi enää koskaan katsoa pois päin, jos joku yrittää puhua aidon kansan puolesta ja sulkea pois ne, joiden uskonto tai ihonväri on toisenlainen.
Steinmeier varoitti myös uudesta, aggressiivisesta nationalismista, joka loihtii esiin idyllisen menneisyyden, jota ei koskaan ollutkaan. Tällä hän selvästi viittasi äärioikeiston uuteen nousuun Saksassa.
Myöhemmin Steinmeier, liittokansleri Angela Merkel ja joukko juutalaisjohtajia osallistuivat kristalliyön 80-vuotismuistotilaisuuteen Berliinin suurimmassa synagogassa. Merkel muistutti puheessaan, että Kristalliyö pääsi tapahtumaan, kun juutalaisvastaisuutta ensin siedettiin ja lopulta siihen rohkaistiin. Hän vaati, että syrjintä, rasismi, ja juutalaisvastaisuus poljetaan sammuksiin heti alkuunsa, jottei sama pääse toistumaan.
Äärioikeisto järjesti illalla Berliinissä oman mielenosoituksensa. Viranomaiset olivat kieltäneet sen, mutta oikeuden päätös kumosi kiellon. Paikalle saapui lopulta vain kourallinen mielenosoittajia. Vastamielenosoittajia oli satoja.

Natsihallinto masinoi hyökkäykset

Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia Saksassa ja Itävallassa marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä. Kymmeniä juutalaisia surmattiin ja noin 30 000 pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireille. Kristalliyö sai nimensä kauppojen rikottujen ikkunoiden sirpaleista.
Hyökkäykset vaikuttivat spontaaneilta, mutta todellisuudessa Saksan natsihallinto oli masinoinut niitä.
Juutalaisvaino muuttui kristalliyön jälkeen järjestelmälliseksi. Holokaustissa tapettiin lopulta noin kuusi miljoonaa juutalaista.

STT

Kuvat:

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic