Lounais-Häme

Saksan kielitutkintolupa yhteislyseolle

Saksan kielidiplomi, Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz eli DSD, on virallinen kielitutkinto, josta vastaavat Saksan liittotasavallan opetusviranomaiset.

Suomessa on vain 20 koulua, joilla on saksan kielitutkinnon järjestämislupa eikä Forssan yhteislyseon jälkeen enempää ole tulossa.

Ennen Forssaa lähimmät DSD-lukiot löytyivät Turusta ja Tampereelta. DSD-kouluja on Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla Helsingistä Ouluun.

 

Forssan yhteislyseo tarjoaa järjestämisluvan ansiosta saksan kielidiplomin suorittamismahdollisuutta nyt myös muiden lukioiden opiskelijoille.

Kolmannen lukiovuoden opiskelijat Johannes Keskinen ja Petra Seppälä aikovat suorittaa kielidiplomin kakkososan, sillä ykkösosan he kävivät jo tekemässä kymmenkunnan muun yhteislyseolaisen kanssa viime keväänä Turussa. Kun tutkinnon voi tehdä Forssassa, suorittajien määrä vielä nousee.

Saksan kielidiplomista olisi Keskisestä hyötyä esimerkiksi hakiessa kesätöitä saksalaiselta kielialueelta. Seppälä on puolestaan ajatellut lukion jälkeen pyrkivänsä diplomin avulla opiskelemaan saksalaiseen yliopistoon.

 

Kielidiplomikokeet koostuvat neljästä osiosta, jotka mittaavat tekstin tuottamisen taitoa, kuullun ymmärtämistä, luetun ymmärtämistä ja suullista kielitaitoa. Koko tutkinto suoritetaan Forssan yhteislyseossa.

Kirjalliset kokeet tarkastetaan ja arvioidaan Saksassa, mutta suullinen koe arvioidaan yhteislyseossa. Tutkinnon suorittaminen on lyseon opiskelijoille maksutonta.

 

DSD-kokeita järjestetään vuosittain yli 60 maassa virallisesti hyväksytyissä DSD-kouluissa, joihin Forssan yhteislyseo nyt kuuluu.

DSD I -kielidiplomi vastaa eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1 ja sitä voi hyödyntää mm. haettaessa työharjoitteluun tai työhön saksalaiselle kielialueelle.

DSD II -diplomi vastaa eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B2 tai C1. Yhdessä suomalaisen ylioppilastutkintotodistuksen kanssa se avaa ovia Saksan, Itävallan tai Sveitsin yliopistoihin ja korkeakouluihin.

 

Yhteislyseon saksan lehtori Susanne Petersen pitää saksan kielidiplomia loistavana näyttönä Forssan yhteislyseolle. Yhteislyseo painii samassa huippulukioiden sarjassa kuten Etelä-Tapiolan ja Ressun lukiot.

Hakuprosessi oli Petersenin mukaan pitkä ja saksalaisen perusteellinen. Arvioija kävi koululla muutamaan kertaan. Kriteerit olivat tiukat.

-Kovasti piti vakuuttaa, että koulu on hyvä ja on hyviä opiskelijoita

Petersen toivoo, että kielidiplomi innostaisi lukemaan enemmän saksaa. Saksan kielen lukeminen on Suomessa vähentynyt paljon takavuosista.

Yhteislyseon vieraissa kelissä on englannin jälkeen seuraavaksi eniten espanjan ja saksan lukijoita, mutta ero on iso. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic