Lounais-Häme

Saksan kotimaantiedustelun johtajalle potkut - sai uuden viran sisäministeriön valtiosihteerinä

Berliini
18.09.2018, 22:54

Ulkomaat

Saksan kotimaantiedustelua BfV:tä johtava Hans-Georg Maassen erotettiin virastaan ja siirrettiin toisiin tehtäviin. Maan hallitus päätti asiasta kokouksessaan tiistaina.
– Maassenista tulee valtiosihteeri sisäministeriöön, hallituspuolueet ilmoittivat.
Itse asiassa Maassenin uusi virka on ylennys. Mutta hallituspuolueet painottivat lausunnossaan, että valtiosihteerin tehtäviin ei kuulu kotimaantiedustelun valvonta.
Kasvot säästävä kompromissi mahdollistaa liittokansleri Angela Merkelin koalitiohallituksen elinpäivät, sillä hallituspuolue SPD oli vaatinut Maassenin erottamista kotimaantiedustelun johtajan paikalta. Sen sijaan baijerilaista CSU-puoluetta edustava sisäministeri Horst Seehofer on puolestaan tukenut Maassenia.
Maassen sai osakseen runsaasti huomiota sen jälkeen, kun hän sanoi epäilevänsä, että laajalle levinnyt video ulkomaalaiselta näyttävien henkilöiden jahtaamisesta Chemnitzin kaupungissa elokuussa ei ole aito.
Äärioikeiston hyökkäykset Chemnitzissä käynnistyivät saksalaismiehen puukotuksesta. Poliisin hallussa on teosta epäiltynä syyrialainen mies ja karussa on myös teosta epäiltynä irakilaismies. Toisen irakilaismiehen oikeus vapautti tiistaina.

Kaikkien ongelmien äiti?

SPD on kritisoinut Maassenia myös hänen yhteyksistään maahanmuuttovastaiseen AfD-puolueeseen. Maassen itse on kiistänyt väitteet, joiden mukaan hän olisi muun muassa neuvonut AfD:hen kuuluvia, kuinka välttää kotimaantiedustelun tarkkailu.
Saksan hallituksen sisäisiä jännitteitä ei vähennä se, että Baijerissa on ensi kuussa osavaltiovaalit, ja konservatiivinen CSU pelkää menettävänsä ääniä AfD:lle.
Seehofer kutsui viime viikolla maahanmuuttokysymystä ”kaikkien ongelmien äidiksi” Saksan politiikassa. Lausuntoa pidettiin kätkettynä kritiikkinä Merkeliä kohtaan, sillä Merkelin lempinimi Saksassa on ”Mutti” eli äiti.
Hallituksen sisäinen kiistely on herättänyt Saksan lehdistössä kysymyksiä kolmen puolueen hallituksen yhteistyökyvystä.
– Hallituksessa on niin paljon kiistelyä, rähinää ja taistelua, että jälleen kerran nousee kysymys: kuinka kauan tämä hallitus, joka on ollut vallassa vain puoli vuotta, voi kestää, Handelsblatt-talouslehti kysyy.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic