Lounais-Häme

Saksan pahamaineinen tappajahoitaja jälleen oikeuteen - tutkinnassa kaivettiin ylös 134 ruumista

Berliini
30.10.2018, 01:41

Ulkomaat

Saksassa alkaa tänään tappajahoitajaksi kutsutun Niels Högelin oikeudenkäynti. Häntä syytetään noin sadan ihmisen surmaamisesta.
41-vuotiaan Högelin epäillään antaneen potilailleen tahallaan liian suuria lääkeannoksia, jotta hän voisi sen jälkeen elvyttää heidät viime hetkellä.
Elvytysyritykset onnistuivat vain harvoin.
Vankilassa istuva Högel on aiemmin todettu syylliseksi kahdessa oikeudenkäynnissä. Hänet tuomittiin murhan yrityksestä 7,5 vuodeksi vankilaan vuonna 2008. Vuonna 2015 hän sai 15 vuoden tuomion murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.
Högelin kerrotaan tunnustaneen noin 30 murhaa. Hän ei ole ilmaissut katuvansa tekojaan. Vankitovereiden mukaan Högel on kutsunut itseään pahamaineisimmaksi rikolliseksi sodanjälkeisessä Saksassa.
Nyt alkavassa oikeudenkäynnissä asianomistajina on yli 120 omaista. Käsittelyn odotetaan kestävän ainakin toukokuuhun asti.
– Toivon, että hänet todetaan syylliseksi jokaiseen tapaukseen, jotta omaiset saisivat viimein tämän asian päätökseen, sanoo Petra Klein uhreja auttavasta Weisser Ring -järjestöstä.

Toisti samaa kuviota

Syyttäjien mukaan Högel surmasi potilaita työskennellessään Pohjois-Saksassa Oldenburgin ja Delmenhorstin sairaaloissa.
Högelin epäillään toimineen samalla tavalla kerta kerran jälkeen. Ensin hän antoi potilaalle lääkeruiskeen, mitä seurasi usein hyödytön elvytysyritys. Syyttäjien mukaan Högelin motiivina oli turhamaisuus ja halu näyttää, että hän pystyisi pelastamaan ihmishenkiä. Hän saattoi olla tekoja tehdessään myös pelkästään tylsistynyt.
Uhrien valinta vaikuttaa sattumanvaraiselta, sillä potilaiden ikähaitari ulottui 34:stä 96:een.
Yksi uhreista oli Christian Marbachin isoisä, joka oli ollut Delmenhorstin sairaalassa rutiinileikkauksessa. Tehohoidossa ollut isoisä selvisi Högelin ensimmäisestä lääkeruiskusta ja elvytyksestä, mutta kuoli, kun Högel toisti käsittelynsä joitain päiviä myöhemmin. Högel sai tuomion tästä murhasta vuonna 2015.
Marbachin raivo suuntautui tappajahoitajan lisäksi sairaaloihin.
– Delmenhorstin murhat eivät olisi olleet mahdollisia ilman virheitä, joita tekivät tietyt ihmiset, jotka tiesivät, mitä oli tapahtumassa, Marbach sanoi.

Ennennäkemättömän laaja tutkinta

Uusimman tutkinnan aikana poliisi kaivoi 134 ruumista ylös maasta. Tutkintaa johtanut Arne Schmidt kuvailee selvitystyötä ennennäkemättömäksi. Tutkinnassa on epäilty, että Högelin uhreja olisi yli 200, mutta kaikissa tapauksissa kuolemansyytä ei ole pystytty selvittämään polttohautauksien vuoksi.
– Emme pysty koskaan laskemaan tarkkaan (uhrien määrää), Schmidt sanoo.
Monille epäiltyjen uhrien omaisille tieto tappajahoitajasta tuli yllätyksenä. Weisser Ring -järjestön Klein kertoo, että moni omainen sai tietää asiasta, kun poliisi tuli koputtamaan ovelle ja pyysi lupaa epäillyn uhrin ruumiin ylös kaivamiseen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic