Lounais-Häme

Saksan sisäministeri: Turvapaikanhakijat siirrettäisiin siirtymäkeskuksista Kreikkaan tai Italiaan

Wien
05.07.2018, 16:45

Kotimaa

Saksa, Itävalta ja Italia pyrkivät yhdessä päättämään toimista, joilla pysäytetään turvapaikanhakijoiden liikkuminen maasta toiseen.
Tämä oli viesti, kun Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tapasivat torstaina Wienissä.
Seehoferinmukaan maan tarkoituksena ei ole käännyttää turvapaikanhakijoita Itävaltaan, vaan Kreikkaan tai Italiaan. Käännyttäminen Itävaltaan ei ole ollut hänen mukaansa missään vaiheessa Saksan suunnitelmissa.
Saksa suunnittelee Itävallan vastaiselle rajalle transitiokeskuksia, joiden tarkoituksena olisi käännyttää ne turvapaikanhakijat, jotka ovat rekisteröityneet jo aiemmin toisessa EU-maassa eli ovat kyseisen maan vastuulla.
Suunnitelman mukaan turvapaikanhakija viettäisi keskuksessa korkeintaan 48 tuntia.
– Keskusteluissa sovimme että Saksa ei tee mitään toimia Itävallan kustannuksella, Kurz kertoi tapaamisen jälkeen.
Saksan, Itävallan ja Italian sisäministerit tapaavat ensi viikolla Itävallassa.
Seehofer ennakoi vaikeita keskusteluita Italian ja Kreikan kanssa. Tärkeintä on hänen mukaansa ratkaisun löytäminen juuri niiden kanssa, koska noin 75 prosenttia Saksaan tulevista rekisteröidyistä turvapaikanhakijoista tulee Italiasta ja Kreikasta.

Seehoferin puolue ajanut tiukennuksia

Saksa suunnittelee rajalleen transitiokeskuksia, joissa jo rekisteröityneet turvapaikanhakijat käännytettäisiin nopeassa käsittelyssä.
Seehoferin pieni baijerilainen CSU-puolue on ajanut voimalla tiukennuksia, joilla turvapaikanhakijoiden liikkuminen Itävallasta Saksaan estetään.
Vielä on epäselvää, hyväksyykö koko Saksan hallitus ehdotuksen. Neuvottelut konservatiivipuolueiden ja SPD:n kanssa jatkuvat.
Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl kertoi vielä eilen, että Saksan suunnitelmat tulivat maalle yllätyksenä.

Rajavalvonta tärkein tavoite

Heinäkuun alussa EU-puheenjohtajana aloittanut Itävalta ajaa voimakkaasti EU:n ulkorajavalvonnan tehostamista. Dublin-järjestelmän uudistaminen on edelleen pöydällä kuten myös vastuun jakaminen, mutta maa vaikuttaa suhtautuvan niihin vähemmän kunnianhimoisesti kuin rajavalvontaan.
Tarkoituksena olisi liittokansleri Kurzin mukaan kasvattaa Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin toimivaltaa siten, että rajavartijat voisivat toimia myös EU:n vesien ulkopuolella. Keskusteluiden pohjana on komission esitys pysyvästä rajavartiostosta, jossa olisi noin 10 000 rajavartijaa. Kurz uskoo, että tämä voisi toteutua jo vuonna 2020.
– Meidän tavoitteemme on Eurooppa ilman sisärajoja. Se on mahdollista vain, jos meillä on toimivat ulkorajat, Kurz sanoi.
Osa EU-maista on suhtautunut suunnitelmiin rajavalvonnan näin suuresta tehostamisesta varauksella.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic