Lounais-Häme Forssa

Saksankujalle suunnitteilla asumisessa auttava yksikkö – ensin vaaditaan mittava remontti

Tarkoituksena on perustaa kymmenen asunnon yksikkö, kunhan asunnot on saatu remontoitua.
Forssa-Asuntojen toimitusjohtaja Seppo Hakamäki uskoo, että yhteistyö hyvinvointikuntayhtymän kanssa Saksankuja 5:ssä on hedelmällinen.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) ja Forssa-Asunnot oy ovat neuvotelleet tukiasumisyksikön perustamisesta Forssaan osoitteeseen Saksankuja 5.

Yhteistyönä perustettavaan yksikköön suunnitellaan sijoitettavaksi kymmenen asuntoa talon A-rappuun. Forssa-Asunnot tarjoaisi puitteet, hyky taas hoitaisi käytännön toteutuksen.

– Neuvottelut ovat vielä alkuvaiheessa. Tarkoituksena on perustaa marraskuussa työryhmä, joka asiaa vie eteenpäin, hykyn aikuissosiaalityön palvelualueen johtaja Jaana Paasikangas sanoo.

Tukiasunnot on tarkoitettu henkilöille, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat tukea asumisessa ja arjen hoitamisessa.

– Tavoitteena on rekrytoida yksi uusi asumisen ohjaaja, minkä lisäksi yksikölle tulisi saada psykiatrisia avopalveluja. Toiveissa olisi, että yhteistyöhön saataisiin myös yhdistyksiä, Paasikangas kertoo.

Paasikangas sanoo, että tilausta tällaiselle palvelulle selvästi seudulla on.

Rajoitteita esimerkiksi asukkaiden taustan tai iän suhteen ei vedetä.

– Asunnoissa voisi asua niin lyhyen aikaa kuin pidempäänkin, jokaisen henkilökohtaisen tarpeen mukaan.

Yksikköön suunnitellaan myös vähintään yhtä kriisiasuntoa, jossa voi asua lyhytaikaisesti yllättävässä tilanteessa, kuten äkillisen eron sattuessa.

Forssa-Asuntojen toimitusjohtaja Seppo Hakamäki kertoo, että tilaa tämänkaltaiselle yksikölle ainakin on, sillä rapussa on 29 asuntoa, joista vain kahdessa on asukkaita.

Tällä hetkellä osa asunnoista on huonossa kunnossa. Talossa muun muassa oli vuosituhannen alussa tulipalo, jonka sammutuksen jäljiltä syntyi vesivahinko. Tyhjissä asunnoissa on myös asuttu luvatta. Näiden asujien jäljiltä osa asunnoista on pahasti remonttia vailla.

Asuntoja on tarkoitus remontoida asumiskuntoon ensi vuoden alussa, mikäli kunnostuksen rahoitus onnistuu Forssa-Asuntojen toivomalla tavalla.

– Meille on käynnistymässä yhteensä kahden vuoden remonttiprojekti, jonka hinta olisi suunnilleen miljoonan euron luokkaa. Saksankuja 5:n remontti olisi yksi osa tätä projektia, Hakamäki sanoo.

Hakamäki uskoo, että päätös remonttien rahoituksesta tehdään kaupunginhallituksessa joulukuussa. Käyttöön Saksankujan tukiasumisyksikön voisi ottaa jo ensi keväänä, mikäli remontti saadaan käynnistettyä heti alkuvuodesta.

Alkuvuodesta Saksankujalla on tarkoitus aloittaa myös purkutyöt. Saksankuja 9:n ja 13:n purkamisesta tehtiin kaupunginhallituksessa päätös jo vuonna 2017.

– Urakkatarjouksille on takaraja vuodenvaihteessa, sen jälkeen purkutyöt aloitetaan mahdollisimman pian urakoitsijan aikataulujen mukaan, Hakamäki sanoo.

– Saksankuja 5:täkin väläytettiin joskus mahdollisena purkukohteena, mutta se ja Saksankuja 3 ovat tekniikaltaan 20 vuottaa uudempia kuin purettavat kohteet, koska ne remontoitiin 1990-luvun puolivälissä. Ne ovat pohjiltaan erittäin hyviä, ja ne kannattaa säilyttää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic