Lounais-Häme

Saksankujan talon purku lisää paineita

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) alueella on 40 päivän jonotusaika esimerkiksi tehostetun palveluasumisen asuntoihin. Palvelutarpeen arviointi kestää tilastojen mukaan alle seitsemän vuorokautta.

-Tehostetun palveluasumisen paikat ovat koko ajan täynnä. Kun tilaa vapautuu, uusi siirretään vapautuvalle paikalle, hykyn palveluohjauksen päällikkö Marjatta Palojärvi kertoo.

Hyky ilmoitti heinäkuun alkupuolella Forssan Lehdessä odotusaikojen pituudet vanhuspalveluihin. Vanhuspalvelulaki on edellyttänyt jo vuodesta 2015 alkaen, että tiedot täytyy ilmoittaa puolen vuoden välein.

 

Hykyn asumisen palveluiden asiakkaaksi hakeudutaan palveluohjauksen kautta. Palvelutarpeen arviointi täytyy tehdä seitsemän päivän aikana.

-Kiireellisissä tilanteissa heti, Palojärvi huomauttaa.

Ympärivuorokautiseen hoitoon pääsy pitää järjestää kolmen kuukauden sisällä myönteisestä päätöksestä, joten hykyn jonotusaika on suht lyhyt.

-Joissain kunnissa kolmen kuukauden rajat eivät tahdo riittää.

Palojärven mukaan paikkaa palveluasumiseen jonotetaan asiakkaan ja omaisen kanssa yhdessä sovitusti joko kotona, jos se on mahdollista, tai sosiaalihuoltolain alaisissa lyhytaikaisissa asumispalveluyksiköissä.

-Lyhytaikainen asumispalveluyksikkö tarkoittaa laitos- tai tehostettua palveluasumispaikkaa. Sairaalassa ei ole jouduttu jonottamaan enää vuosikausiin.

Palojärven mukaan säännöllistä kotihoitoa saavia oli toukokuussa 518 henkilöä koko hykyn alueella.

-On vaikea arvioida, onko kotona asumisen suosiminen lyhentänyt jonoja.

 

Forssan palvelukeskuksissa Heikanrinteessä on 111 asukasta, Tyykihovin ryhmäkoti Amerikassa 10 ja Tammelan puolella Lupiinissa 18 paikkaa.

Rimpikodossa ja Tyykihovissa on vuokra-asuntoja ikäihmisille. Rimpikodossa paikkoja on ollut 105 ja Tyykihovissa on 41.

Rimpikodon Saksankuja 13 puretaan vuodenvaihteessa ja talossa vielä toistaiseksi asuville etsitään uutta asuntoa.

Palojärven mukaan talossa asuu tällä hetkellä 13 asukasta ja heille etsitään joko uusi vuokra-asunto tai tehostetun palveluasumisen paikka.

-Uusien paikkojen etsiminen tuo luonnollisesti lisää painetta.

 

Palojärven mukaan Forssassa ei ole laitoshoitopaikkoja lainkaan. Laitospaikka tarkoittaa lyhytaikaista kuntoutuspaikkaa, jolle tullaan esimerkiksi sairaalajakson jälkeen tai intervallipaikkaa tukemaan kotona asumista ja omaisten lomaa.

Laitoshoitopaikkoja löytyy kuitenkin lähikunnista.

-Laitospaikkojen käyttöaste vaihtelee viikoittain. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic