Lounais-Häme

Saksassa on muistettu juutalaisvainot aloittanutta kristalliyötä - äärioikeisto aikoo osoittaa illalla mieltään Berliinissä

Berliini
09.11.2018, 16:56

Ulkomaat

Saksassa vietetään tänään niin kutsutun kristalliyön 80-vuotismuistopäivää. Kristalliyön katsotaan aloittaneen natsien juutalaisvainot.
Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi liittopäiväpuheessaan, että kristalliyön väkivalta marraskuun 9. päivänä vuonna 1938 oli merkki Saksan liukumisesta sivilisaatiosta barbariaan. Hän linjasi, ettei Saksa voi enää koskaan katsoa pois päin, jos joku yrittää puhua aidon kansan puolesta ja sulkea pois ne, joiden uskonto tai ihonväri on toisenlainen.
Steinmeier varoitti myös uudesta, aggressiivisesta nationalismista, joka loihtii esiin idyllisen menneisyyden, jota ei koskaan ollutkaan. Tällä hän selvästi viittasi äärioikeiston uuteen nousuun Saksassa.
Myöhemmin Steinmeier, liittokansleri Angela Merkel ja joukko juutalaisjohtajia osallistuivat kristalliyön 80-vuotismuistotilaisuuteen Berliinin suurimmassa synagogassa. Merkel muistutti puheessaan, että Kristalliyö pääsi tapahtumaan, koska juutalaisvastaisuutta ensin siedettiin ja lopulta siihen rohkaistiin. Hän vaati, että syrjintä, rasismi, ja juutalaisvastaisuus poljetaan sammuksiin heti alkuunsa, jottei sama pääse toistumaan.
Äärioikeisto aikoo järjestää illalla Berliinissä oman mielenosoituksensa. Viranomaiset olivat kieltäneet sen, mutta oikeuden päätös kumosi kiellon.

Natsihallinto masinoi hyökkäykset

Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia Saksassa ja Itävallassa marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä. Kymmeniä juutalaisia surmattiin ja noin 30 000 pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireille. Kristalliyö sai nimensä kauppojen rikottujen ikkunoiden sirpaleista.
Hyökkäykset vaikuttivat spontaaneilta, mutta todellisuudessa Saksan natsihallinto oli masinoinut niitä. Natsit käyttivät yllykkeenä väkivallalle sitä, että kahta päivää aiemmin puolanjuutalainen opiskelija oli ampunut saksalaisen diplomaatin Pariisissa.
Juutalaisvaino muuttui kristalliyön jälkeen järjestelmälliseksi. Holokaustissa tapettiin lopulta noin kuusi miljoonaa juutalaista.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti