Lounais-Häme

Saksassa poliisi joutunut tulilinjalle äärioikeiston mellakoiden jälkeen

Saksassa poliisia syytetään jännitteiden lietsomisesta Chemnitzin kaupungissa maan itäosassa. Poliisin sanotaan vuotaneen äärioikeistolaisille ryhmille pidätysmääräyksen puukotuksesta epäillystä.

Paikallinen mies puukotettiin kuoliaaksi varhain sunnuntaina, jonka jälkeen äärioikeisto järjesti marsseja sunnuntaina ja maanantaina. Protestien aikana mielenosoittajat jahtasivat ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä.

Maanantaina poliisi pidätti teosta epäiltyinä 22-vuotiaan irakilaisen ja 23-vuotiaan syyrialaisen miehen.

– On mahdotonta hyväksyä, että jotkut poliisit luulevat voivansa vuotaa tällaisia asioita, vaikka tietävät syyllistyvänsä rikokseen, sanoi Saksin osavaltion varapääministeri Martin Duling.

Hän luonnehti vuotoa skandaaliksi.

Yhden epäillyn pidätysmääräys päätyi äärioikeistolaisille ryhmille, jotka julkistivat sen verkossa. Siinä kävivät ilmi epäillyn, uhrin, silminnäkijöiden ja tuomarin nimet.

Saksan sisäministerin Horst Seehoferin mukaan nimien julkituloa ei voi mitenkään hyväksyä. Syyttäjät sanoivat aloittaneensa asiassa tutkinnan.

Jo aiemmin on väitetty, että jotkut Saksin osavaltion poliisit tuntisivat sympatiaa esimerkiksi äärioikeistolaista Pegida-liikettä ja maahanmuuttovastaista Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta kohtaan.

Viime viikolla Saksin poliisi pyysi anteeksi sitä, että tv-ryhmän työtä oli vaikeutettu liittokansleri Angela Merkelin vastaisen joukkokokouksen aikana. Kokouksen aloitteentekijäksi paljastui vapaalla ollut poliisi.Tutkija: Paine puuttua äärioikeiston toimintaan kasvaaChemnitzin mellakoilla ei ole sinänsä suoraa vaikutusta liittokansleri Angela Merkelin hallituksen asemaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku.

– Toki sisäministeri Horst Seehofer on saanut kovaa kritiikkiä oppositiopuolueilta ja jopa hallituskumppani sosiaalidemokraattien sisältä siitä, että hänellä kesti niin kauan kunnes hän eilen vihdoin kommentoi ylipäätään tapahtumia Chemnitzissä, Iso-Markku kertoo.

Seehofer edustaa Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) baijerilaista sisarpuoluetta kristillissosiaalista unionia (CSU).

Iso-Markku ei halua ennakoida, johtavatko Chemnitzin tapahtumat joihinkin ääriliikkeisiin liittyviin toimiin hallituksen taholta. Hän huomauttaa, että osavaltioilla on vahva rooli asiassa.

– Kyllähän tämä luo poliittista painetta, että tähän puututaan vahvemmin, mutta en osaa sanoa, miten vakavasti hallitus tähän tarttuu.

Saksalaisessa mediassa on viime päivinä puhuttu siitä, ettei äärioikeiston nousuun ole reagoitu riittävän vakavasti ja voimallisesti.

Maanantaina Chemnitzissä järjestettiin myös vastaprotesti äärioikeistoa vastaan. Poliisin mukaan protesteissa olisi loukkaantunut kaksi poliisia, yhdeksän äärioikeiston mielenosoittajaa ja yhdeksän vastamielenosoittajaa.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti