Lounais-Häme

Salama hiljensi Urjalan kirkonkellot

 

Urjalan kirkkoa kohtasi tiistain vastaisena yönä harvinainen turma, kun sen torniin iski salama.

Yli 13 vuotta Urjalan seurakunnassa työskennellyt suntio Lari Pynnä ei muista kirkon sijaintipaikalle, Laukeelan kylään, osuneen suurempia ukkosia hänen uransa aikana.

-Tänä kesänä ukkosia on ollut useitakin. Jo sunnuntaipäivänä konfirmaation aikaan Urjalassa salamoi, hämmästelee Pynnä.

Tiistaina aamuyöllä kolmen jälkeen riehunut ukkosmyrsky kesti suntion arvion mukaan alle puoli tuntia. Kaikeksi onneksi salamanisku kohdistui kirkkotornin ristin päälle asennettuun kupariseen maadoituspiikkiin.

Pahimmassa tapauksessa vuonna 1806 valmistunut puinen kirkko olisi voinut palaa. Nyt kirkon sisällä vaurioitui osa sähkökäyttöisestä laitteistosta korjauskelvottomaksi.

-Ei voi kuin tähdentää kirkkojen suojauksen tärkeyttä. Ukkossuojaus ei olisi enempää voinut pelastaa, mutta ilman sitä torni olisi voinut kärähtää, suntio huomauttaa.

Kirkon laitteistosta kärsivät paloilmoitinkeskus, ulkovalvontakamerat sekä videotallennin, kaukolämpölaitteiston ohjaus, kirkonkellojen ohjausautomatiikka ja mahdollisesti soittomekaniikka sekä langaton lähialueverkko seurakunnan ja kirkon alueella. Kirkon valaistus, äänentoisto ja kulunvalvonta säästyivät tuhoilta.

Säästynyt laitteisto sijaitsi kirkon itäpäädyssä, kun vioittuneet laitteet olivat länsipäässä, jonne salama osui. Kirkontornin mekaaninen ja saksalaisperäinen, 85-vuotias aikakello toimii moitteettomasti.

Korvattavan laitteiston yhteishinta ei ole selvillä, mutta hinta kivunnee muutamiin tuhansiin euroihin. Seurakunnan vakuutus kattaa vahingot. Kirkonkellojen soittolaitteiston lopulliset korjausarviot tehdään ensi viikolla heinolalaisen yrityksen toimesta.

-Kirkonkellot eivät valitettavasti nyt soi totutusti esimerkiksi viikonloppuna tai hautajaisten merkiksi, pahoittelee suntio.

Kellot kumisevat optimistisen arvion mukaan jo tulevalla viikolla, jos sen mekaaniset osat ja luukkujen avausmoottorit toimivat eikä uusia tarvitse tilata.

Paloilmoitinkeskus saatiin toimintaan jo tiistai-iltana, ja seurakunnan työntekijöiden suorittamaa valvontaa vaadittiin kirkkoon vain tiistaipäiväksi.

Verkkoyhteys on edelleen katki, joten pääsy seurakunnan varausjärjestelmiin ei onnistu. Yhteys saadaan luultavasti kuntoon viimeistään perjantaina. Kaukolämpölaitteiston ohjaus on jo korjattu.

Osa nyt vaurioituneista järjestelmistä oli perua noin kymmenen vuotta sitten tehdystä peruskorjauksesta sekä 200-vuotisjuhlaremontista. Paloilmoitinkeskus sen sijaan oli toiminut 16 vuotta ja akut olivat käyttöikänsä loppupäässä.

Noin parikymmentä vuotta vanhan äänentoistojärjestelmän säilymisestä Pynnä on huojentunut.

-Sen menetys olisi ollut aika paukku, isompi kuin paloilmoitinkeskuksen. Kuulokojeen käyttäjille suunnatun induktiosilmukan toiminnasta kirkkosalissa ei vielä ole varmuutta, hän sanoo.

Paloilmoitinkeskus oli suntion arvion mukaan turman kallein korjattava. Keskuksen korjaus tulee maksamaan noin 4 600 euroa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic