Lounais-Häme

Salama on jo nyt iskenyt elokuussa useammin kuin koko heinäkuussa

Helsinki
04.08.2018, 14:47

Kotimaa

Salamanisku tappaa nykyajan Suomessa vain harvoin. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamaniskuun kuolee suomalainen keskimäärin joka toinen vuosi.
Salama saattoi tappaa perjantaina kaksi miestä Juuassa Pohjois-Karjalassa. Poliisi uskoo, että puuhun iskeneen salaman sähkövirta tappoi miehet. Maa oli tapahtumahetkellä kostea.
Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan Antti Mäkelän mukaan Suomessa on erittäin harvinaista, että salama tappaisi useamman ihmisen kerralla. Ennen vanhaan tämäntyyppiset onnettomuudet olivat arkipäiväisempiä.
– Vuosikymmeniä sitten rakennusten maadoitus oli huonompi. Vielä 50-60-luvuilla Suomessa oli tavallista, että salamaan kuoli kymmenen ihmistä vuodessa, Mäkelä sanoo.
Ukkostutkijan mukaan salama saattoi aiemmin tappaa kertaheitolla useita ihmisiä rakennuksen sisällä. Tyypillisessä onnettomuudessa salamaniskuun kuoli esimerkiksi latoon rajuilmalta suojautuneita peltotyöläisiä.
Salamanisku ei tiedä varmaa kuolemaa. Todennäköisyys kuolla iskusta on noin 20-30 prosenttia, eli useampi kuin kaksi kolmesta selviää salaman iskusta.

Kahden päivän aikana lähes 50 000 salamaa

Elokuun alku on ollut kesän voimakkaimpien ukonilmojen aikaa. Maasalama iski Ilmatieteen laitoksen mukaan torstaina yhteensä noin 27 000 kertaa ja perjantainakin 22 000 kertaa. Näin voimakkaita ukkospäiviä ei joka kesänä Suomessa nähdä, Mäkelä kertoo.
– Yli 20 000 salamaniskun päiviä esiintyy joka toinen vuosi. Yli 10 000 salamaa päivässä on jo todella runsas, ja 20 tuhannen raja rikotaan vain silloin tällöin. Voi siis sanoa, että nämä olivat aika merkittäviä ukkospäiviä, ukkostutkija arvioi.
Salamoinnin määrä ja ukkosten voimakkuus vaihtelevat Suomessa suuresti vuodesta toiseen. Ilmastonmuutos ei tutkijan mukaan ole vielä aiheuttanut selkeätä muutosta ukkosiin, mutta tulevaisuudessa senkin vaikutus voi näkyä.
– Ilmastonmuutos ei välttämättä lisää salamoiden määrää, mutta se voi lisätä voimakkaiden ukkosmyrskyjen määrää, Mäkelä sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti