Lounais-Häme

Salibandylähettiläät Forssasta

 

Forssan Suupparien naisjoukkueen toiminta päättyi pelaajapulaan kauden alla, mutta seuran kasvattien kärki maailmalla on terävä. Roosa Kankare pelaa naisten SM-sarjaa Hämeenlinnan Steelersissa, Nea Vihreäsaari Jyväskylän Happeessa. Heidän jälkeensä paikkaa maan salibandyhuipulta kärkkyvät nyt B-nuorten SM-sarjaa Hämeenlinnassa ja Nurmijärvellä pelaavat 16-vuotiaat Ellinoora Vihreäsaari ja Jasmin Oras.

Kankare lähti jo aiemmin pois Forssasta, Nea Vihreäsaari, 20, pelaa toista kauttaan Happeessa ja opiskelee Jyväskylän yliopistossa erityispedagogiikkaa.

-Vaikken olisi saanut opiskelupaikkaa, olisin siirtynyt muualle. Pitää päästä laadukkaampiin joukkueisiin, Vihreäsaari kertoo tylyltäkin kuuluvan perustelun.

Hän jätti FoSun naisjoukkueen, kun se putosi 2. divisioonasta sarjaporrasta alemmaksi. Vihreäsaari paljastaa, että siirtyminen alasarjoista liigaan pelotti ja mietitytti paljon.

-Olisin halunnut pelata 1. divisioonaa. Mietin, riittävätkö rahkeet liigaan, hän muistelee.

-Pistin Happeen valmentajalle sähköpostia. Hän pyysi kokeilemaan ja harjoitusten jälkeen tarjottiin sopimusta.

Viime kausi sujui heikosti, sillä Vihreäsaari sairasteli ja oli kolme kuukautta pois vahvuudesta. Ensimmäisessä vaihdossa tullut syöttöpiste antoi kuitenkin uskoa, ja loppukausi sujui mukavasti.

Kesän hän vietti kotonaan Tammelassa ja joukkuetreeneissä muu porukka sai etumatkaa, vaikka Vihreäsaari ajeli Jyväskylään pelkästään harjoitusten takia. Fysiikkaohjelman avulla hän pystyi harjoittelemaan sitä puolta omatoimisesti.

Loppukesästä alkoi näyttää, että paikka uudistuneessa ja lähes tyystin vaihtuneessa edustusjoukkueessa löytyy, mutta kesän johdosta paikkaa ykkösketjussa ei ollut tarjolla, vaan asema on lunastettava hyvien harjoitusotteiden kautta.

-Joukkueena haemme ensisijaisesti paikkaa pudotuspeleistä. Henkilökohtainen tavoite on vakinaistaa pelipaikka, Nea Vihreäsaari kertoo.

Ellinoora Vihreäsaari jätti kasvattiseuransa nuorempana kuin isosiskonsa. Hän ja Jasmin Oras pelasivat viime kaudella riihimäkeläisen RSS Panterhsin riveissä, nyt Ellinoora pelaa hämeenlinnalaisessa Steelersissa B:n SM-sarjaa ja harjoittelee naisten liigajoukkueen mukana. A-ikäisten joukkuetta Steelersilla ei ole.

-Kolme kertaa viikossa kuljetaan kimppakyydeillä B:n ja kerran viikossa edustuksen treeneihin. Lisäksi lukion akatemian harjoitukset ovat kolmesti viikossa, joten elämä on treeniä ja koulua. Haluaisin keskittyä enemmän salibandyyn, mutta kotona muistutetaan myös koulun tärkeydestä, nuorempi Vihreäsaari kertoo.

Nuoren naisen tavoitteet salibandyssa ovat korkealla. Hiljattain pelattu ikäluokan Suomi–Ruotsi-maaottelu oli iso askel uralla ja tavoitteena ovat liigan lisäksi maajoukkuepelit.

Korkealla ovat myös Jasmin Oraksen tavoitteet. Kahdesti viikossa nurmijärveläisen SB Pron treeneihin vanhempien kyydillä kulkeva tammelalainen tähyää myös lajin huipulle. B-nuorten ykkösketjussa yli- ja alivoimat pelaava Oras nimettiin joukkueen kapteeniksi ja hän pelaa myös A-nuorissa.

Jasmin ja Ellinoora ovat tunteneet toisensa kauan. Kumpikin käy Forssan yhteislyseota ja treenaa paljon yhdessä, mutta tällä kaudella he pelaavat myös vastakkain. Sitä kohtaamista kuulemma odotellaan normaalia enemmän. Luvassa voi olla muutakin kuin katsekontaktia.

-Kentällä ollaan vastustajia, mutta pelin jälkeen taas kavereita, Ellinoora sanoo.

-Siihen peliin menee erilaisella innolla. Haluan voittaa Ellin joukkueen, Jasmin hehkuttaa.

Kolmikko jakaa kotiväen lisäksi kiitosta myös muutamille heitä matkan varrella tukeneille FoSu-valmentajille, erityisesti Harri Kinnuselle, Sami Leikkilälle ja Pasi Penttilälle. He toivovat, että Forssassa panostettaisiin enemmän myös tyttöpuolen valmennuskoulutukseen.

-Naissalibandya ei arvosteta Forssassa, mutta Jyväskylä on urheilukaupunki. En ole katunut, että lähdin sinne. Meitä on tässä kolme hyvää esimerkkiä, miten Forssastakin voi nousta lajin huipulle, Nea Vihreäsaari kiteyttää. FL

 

 

FoSu:n kasvatteja
Nea VihreäsaariIkä: 20.Asuu: Jyväskylässä, kotoisin Tammelasta.Opiskelee. Erityispedagogiksi Jyväskylän yliopistossa.Seura: Happeen edustusjoukkue.Ellinoora VihreäsaariIkä: 16.Asuu: Tammelassa.Opiskelee: Forssan yhteislyseossa.Seura: Steelersin B-tytöt Hämeenlinna.Jasmin OrasIkä: 16.Asuu: Tammelassa.Opiskelee: Forssan yhteislyseossa.Seura: SB Pron B- ja A-tytöt Nurmijärvi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti