Lounais-Häme Somero

Salkolanjärven uimarannalla havaittiin sinilevää – Vedessä uimista on syytä rajoittaa

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.
Sinilevää havaittiin Salkolanjärven uimarannalla. Kuvan on ottanut Leo Mäenluoma.
Sinilevää havaittiin Salkolanjärven uimarannalla. Kuvan on ottanut Leo Mäenluoma.

Salkolanjärvellä Somerolla on havaittu sinilevää. Leo Mäenluoma lähetti Forssan Lehden toimitukseen Salkolanjärven uimarannalta tiistaina kello 14 ottamansa kuvan, jossa näkyy sinilevää sekoittuneena veteen.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kristiina Vuorio vahvistaa kuvan perusteella, että Mäenluoman havainnossa on kyse sinilevästä.

– Kuvan perusteella arvioisin, että järvessä on hieman sinilevää. Tuuli on saattanut kuljettaa levämassaa suuremmalta alueelta rantaan. Sinilevän suhteen kannattaa kuitenkin olla aina varovainen, Vuorio sanoo.

Vuorio muistuttaa, että veden käyttöä uimavetenä on syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää tai jos vesi näyttää epämiellyttävältä. Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

– Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä eikä sitä saa käyttää löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesuvetenä, tiskivetenä tai syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää eikä lapsia ja lemmikkieläimiä saa päästää leikkimään rantaveteen eikä uimaan.

Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta Etelä-Suomen järvillä. Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkoihin kuuluu Manttaalin Ranta Tammelan Pyhäjärvessä. Ympäristökeskuksen mukaan paikalla ei havaittu keskiviikkona sinilevää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic