Lounais-Häme

Salon Halikossa kynttilävarasto saatiin pelastettua, mutta tuotanto- ja toimistotilat tuhoutuivat

Salon Halikossa Kynttilä-Tuotteen rakennuksessa varhain perjantaina roihahtanut tulipalo tuhosi noin puolet yrityksen tiloista. Pelastuslaitos sammutti paloa noin kuusi tuntia, ennen kuin jälkisammutustöihin päästiin siirtymään vähän ennen puoltapäivää. Varsinais-Suomen pelastuslaitos tviittasi kahden jälkeen päivällä, että jälkisammutustyöt jatkuvat lauantaiaamuun, jolloin tehdään uusi tilannearvio.

Päivystävä päällikkö Mika Kontio kertoi, että tehdasrakennuksesta tuhoutuivat noin 5 000 neliön kokoiset tuotanto- ja toimistotilat. Kontion mukaan pelastuslaitos sai kuitenkin pelastettua noin 4 000 neliön varastotilan, joka on täynnä valmiita kynttilöitä.

Perheyrityksen toimitusjohtaja Mikko Linnamäki kertoi päivällä kahden aikaan, että taloudellisista arviota vahingoista ei vielä ole.

– Osahan (rakennuksesta) saatiin pelastettua. Palokunta sanoi, että valmisainevarasto jää pystyyn. Tietenkin siellä on vesi- ja savuvahinkoja, mutta käytännössä melkein puolet rakennuksesta jäi ylös, Kontio kertoi.

– Kaikki koneet ja laitteet kuitenkin menivät, että onhan sinne tullut aika isot vahingot.



Sesonki alkamassa



Linnamäen mukaan tehtaalla on 15 vakinaista työntekijää. Kynttiläsesongin alla tehtaalle oli palkattu myös viisi määräaikaista työntekijää.

Linnamäki kertoo ajatusten olevan tällä hetkellä sekavat.

– En tiedä (jatkosuunnitelmista), täytyy sanoa suoraan. Nyt pitää levätä ja pohtia asioita, ennen kuin tehdään mitään päätöksiä.

Kynttilä-Tuotteen verkkosivuilla kerrotaan, että yritys valmistaa ja markkinoi kynttilöitä sisä- ja ulkokäyttöön. Yritys aloitti toimintansa Salossa vuonna 1966 ja se on patentoinut tuulisuojushautakynttilän.

Yritys siirtyi isompiin tiloihin Halikon puolelle vuonna 1982.



Parafiini vaikeutti sammutustöitä



Tehtaan lähistöllä asuvia ihmisiä evakuoitiin perjantaina aamulla, koska tehdaspalosta levisi myrkyllistä ja runsasta savua. Kontion mukaan evakuointi koski noin 200-300:aa ihmistä.

Savun vuoksi annettu vaaratiedote purettiin yhdentoista aikaan aamupäivällä, ja ihmiset saivat taas palata koteihinsa. Savua kuitenkin muodostui vielä, ja Kontio kehotti ihmisiä sulkemaan ikkunat, ovet ja ilmanvaihdon, jos savua tulee taloon.

Tehtaan tuotantotiloissa oli 200 tonnia parafiinia, mikä vaikeutti sammutustöitä. Öljypalon tavoin parafiinia ei voi sammuttaa vedellä, koska palo vain yltyisi siitä.

Kontio kertoi, että parafiinin vuoksi tuotantopuolen annettaisiin palaa kokonaan.

– Savunmuodostuksesta huolimatta päädyin siihen ratkaisuun, että poltetaan tuotantopuoli ennemmin hallitusti kuin tarjotaan sinne sammutusaineita tai vettä. Parafiini on öljyä, ja jos tarjoamme sinne kauhean paljon vettä, on sitä sitten Halikonlahdessa ja jätevedenpuhdistamolla. Sen jälkeen olemme aiheuttaneet ympäristövahingon.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti